Milujete rizoto, ale klasická rýže vám nevyhovuje, takže hledáte vhodnou alternativu? Tento recept je pro tento účel ideální. Věřte, že při té správné úpravě ani nepoznáte rozdíl. Příprava je rychlá, jednoduchá a výsledný pokrm pohladí vaše chuťové pohárky.
Ingredience:
- 1 středně velký květák
- 2 polévkové lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru (asi 2 cm)
- 1/4 lžičky bílého pepře
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 velká rozšlehaná vejce
- 2 nasekané stroužky česneku
- 1 cibule nakrájená na kostičky
- 1/3 čerstvé nakrájené brokolice
- 2 oloupané a nastrouhané mrkve
- 1/2 hrnku mražené kukuřice
- 1/2 hrnku mraženého hrášku
- 2 zelené cibule nakrájené na tenké plátky
- 1/2 lžičky sezamových semínek
Postup:
- Květák očistíme, rozebereme na růžičky a dáme do nádoby kuchyňského robota. Mixujeme 1 – 3 minuty.
- V malé misce prošleháme sójovou omáčku, sezamový olej, zázvor a bílý pepř, zatím odložíme stranou.
- Zahřejeme 1 polévkovou lžíci rostlinného oleje na střední pánvi na mírném ohni.
- Přidáme vejce a opékáme 2 minuty, poté otočíme a necháme znovu 2 minuty z druhé strany.
- Necháme vychladnout a poté nakrájíme na malé kousky.
- Do velké pánve dáme zbývající 1 lžíci rostlinného oleje a zahřejeme na vyšší teplotu.
- Přidáme česnek, cibuli a za častého míchání restujeme, dokud cibule nezesklovatí asi 3-4 minuty.
- Vmícháme brokolici, mrkev, kukuřici, hrášek a za stálého míchání vaříme, dokud zelenina nezměkne.
- Přihodíme květák, nakrájená vejce, zelenou cibulku a směs sójové omáčky.
- Vaříme za stálého míchání, dokud se květák neprohřeje a nezměkne.
- Ihned podáváme, případně ještě můžeme ozdobit sezamovými semínky, které ještě předtím chvíli opražíme na suché pánvi.