Tenhle recept na králíka na česneku je díky smetaně dokonale krémový a jemný. Určitě si rádi přidáte víc než jen jednu porcičku. Přestože recept je na stehna, můžeme použít i celého králíka.
Ingredience:
- 1 500 g vykuchaného králíka
- 2 hrnky kořeněné mouky z Kentucky
- rostlinný olej na smažení
- 1 hrnek smetany ke šlehání
- 1 hrnek kuřecího vývaru
- 3 lžíce polohrubé mouky
- 2 polévkové lžíce jemně nakrájené pažitky
- 2 lžíce jemně nakrájené petržele
- 6 stroužků česneku
Na omáčku:
Postup:
- Králíka naporcujeme a obalíme v ochucené mouce. Naskládáme jej na mřížku, aby se mouka nelepila na talíř, a necháme odpočívat.
- V pánvi (ideálně litinové) rozehřejeme rostlinný olej ve vrstvě asi 3 cm na středně vysokém ohni.
- Jakmile je olej horký, znovu obalíme králíka v mouce, lehce oklepeme přebytek a opatrně vložíme do rozpáleného oleje.
- Smažíme klasicky jako řízek asi 4 minuty z každé strany, potom znovu otočíme, zaklopíme, snížíme teplotu a smažíme dalších 8 minut.
- Pánev odkryjeme, kousky králíka znovu otočíme a necháme smažit další 2 minuty. Přičemž osmažené kousky králíka uložíme nejlépe do termomísy, aby byl stále v teple.
- Takto postupně zpracujeme všechny kousky králíka. Poté vylijeme olej z pánve tak, aby v něm zůstaly zhruba 3 – 4 lžíce a veškeré kousky, které se oddělily od králíka.
- Přisypeme do pánve 3 lžíce ochucené mouky a za stálého míchání vaříme, dokud není lehce zhnědlá.
- Přidáme bylinky, česnek a 2 minuty mícháme, aby se česnek prohřál. Zalijeme kuřecím vývarem a smetanou.
- Mícháme, aby se všechny kousky od pánve odlepily, a pokračujeme, až začne omáčka houstnout. Pak můžeme servírovat.
- Kousky králíka dáme na talíř a přelijeme omáčkou.