Smažená stehna se smetanovou omáčkou

Smažená stehna se smetanovou omáčkou
Příprava: 30 minut Vaření: 60 minut Počet porcí: 8

Tenhle recept na králíka na česneku je díky smetaně dokonale krémový a jemný. Určitě si rádi přidáte víc než jen jednu porcičku. Přestože recept je na stehna, můžeme použít i celého králíka.

Ingredience:

  • 1 500 g vykuchaného králíka
  • 2 hrnky kořeněné mouky z Kentucky
  • rostlinný olej na smažení
  • Na omáčku:

  • 1 hrnek smetany ke šlehání
  • 1 hrnek kuřecího vývaru
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 2 polévkové lžíce jemně nakrájené pažitky
  • 2 lžíce jemně nakrájené petržele
  • 6 stroužků česneku

Postup:

  • Králíka naporcujeme a obalíme v ochucené mouce. Naskládáme jej na mřížku, aby se mouka nelepila na talíř, a necháme odpočívat.
  • V pánvi (ideálně litinové) rozehřejeme rostlinný olej ve vrstvě asi 3 cm na středně vysokém ohni.
  • Jakmile je olej horký, znovu obalíme králíka v mouce, lehce oklepeme přebytek a opatrně vložíme do rozpáleného oleje.
  • Smažíme klasicky jako řízek asi 4 minuty z každé strany, potom znovu otočíme, zaklopíme, snížíme teplotu a smažíme dalších 8 minut.
  • Pánev odkryjeme, kousky králíka znovu otočíme a necháme smažit další 2 minuty. Přičemž osmažené kousky králíka uložíme nejlépe do termomísy, aby byl stále v teple.
  • Takto postupně zpracujeme všechny kousky králíka. Poté vylijeme olej z pánve tak, aby v něm zůstaly zhruba 3 – 4 lžíce a veškeré kousky, které se oddělily od králíka.
  • Přisypeme do pánve 3 lžíce ochucené mouky a za stálého míchání vaříme, dokud není lehce zhnědlá.
  • Přidáme bylinky, česnek a 2 minuty mícháme, aby se česnek prohřál. Zalijeme kuřecím vývarem a smetanou.
  • Mícháme, aby se všechny kousky od pánve odlepily, a pokračujeme, až začne omáčka houstnout. Pak můžeme servírovat.
  • Kousky králíka dáme na talíř a přelijeme omáčkou.
Smažený králík se smetanovo-česnekovým přelivem.
Zdroj: https://www.realtree.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.