Skvělá volba když se rozhodujete co podávat jako předkrm. Postup je snadný, výsledek je prvotřídní. Perfektně vyladěnou chutí tohoto předkrmu, chuťové buňky vaší návštěvy, budou tak akorát navnaděné a netěšené na další kulinářskou bombu, kterou budete servírovat!
Co budeme potřebovat
Na dip
- 30 g nasekané čerstvé pažitky
- 30 g nasekané čerstvé petrželky
- 2 filety z nakládaných ančoviček
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 3 lžíce olivového oleje
- 60 g zakysané smetany
Na artyčoky
- 125 g hladké mouky (+ 2 lžíce navíc)
- ½ lžičky soli
- 90 ml černého piva (pokojové teploty)
- 2 bílky
- 2 žloutky
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 2 lžičky jemně nastrouhané citronové kůry
- 6 velkých artyčoků
- Řepkový olej
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
Postup
- Na dip si v mixéru smícháme první 4 přísady, dokud není směs jemně promixovaná
- Přidáme olej a mícháme, dokud není směs úplně hladká
- Přidáme zkysanou smetanu a zapracujeme jí
- Dip přendáme do misky a dochutíme solí a pepřem
- Na smažené artyčoky si do střední mísy prosejeme mouku a ½ lžičky soli
- V mouce uděláme důlek a přidáme pivo, žloutky, 2 lžíce olivového oleje, lžíci citronové šťávy a citronovou kůru a mícháme, dokud se dobře nespojí
- Těsto necháme při pokojové teplotě alespoň 1 hodinu odpočívat
- Před pokračováním v recepty na smažené artyčoky znovu promícháme
- Velkou mísu si naplníme vodou a přidáme zbývající lžíci citronové šťávy
- Pomocí nože odřízneme horní polovinu artyčoku a poté odřízneme stonek
- Odstraníme tuhé vnější listy, dokud ve středu nezůstanou pouze 2 řady jemných zelených listů
- Pomocí škrabky na zeleninu stonky. Oloupeme
- Artyčok překrojíme podélně napůl a středy vydlabeme
- Artyčok nakrájíme podélně na plátky a ihned je vložíme do citronové vody
- Artyčoky scedíme
- Ve velké pánvi si zahřejeme zbývající lžíci olivového oleje
- Přidáme artyčoky a 75 ml vody
- Posypeme solí a pepřem
- Směs přivedeme k varu
- Pánev přikryjeme, snížíme teplotu a vaříme asi 15 minut, dokud artyčoky nezměknou a voda se neodpaří
- Pánev odstraníme z tepla a necháme vychladnout
- Velký plech vyložíme papírovými utěrkami
- Bílky ušleháme ve střední misce do tuha a vmícháme je do těsta a poté vmícháme i artyčoky
- Do pánve nalijeme dostatek řepkového oleje
- Artyčoky do pánve s olejem přidáváme ve várkách a smažíme asi 2 minuty
- Poté je přendáme na papírové utěrky, posypeme solí a petrželkou
- Smažené artyčoky podáváme s vychlazeným dipem