Kombinace cukety a brambor zaručí nejen skvělou chuť, ale také potřebnou konzistenci pro tvorbu kuliček.
Ingredience
Na zeleninové kuličky (cca 20 kuliček)
- 300 g brambor
- 200 g cukety
- 100 g hladké mouky
- 2 vejce
- 50 g strouhanky
- pažitka
- slunečnicový olej
- sůl, pepř
Postup
- Brambory ve slupce uvařte doměkka.
- Zatímco se brambory vaří, omyjte cukety a poté je nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Nastrouhanou cuketu vymačkejte v cedníku pomocí vidličky nebo špachtle, aby pustila vodu.
- Jakmile jsou brambory uvařené, slijte je, oloupejte a ještě teplé rozmačkejte pomocí šťouchadla.
- K bramborám přidejte vymačkanou cuketu, sůl a pepř.
- Zamíchejte a ochuťte pažitkou nastříhanou nůžkami na malé kousky.
- Směs promíchejte rukama tak, abyste získali homogenní hmotu.
- Navlhčete si ruce vodou, vezměte malý kousek těsta a vytvarujte z něj kuličku velikosti vlašského ořechu.
- Vytvarované kuličky následně vložte na 30 minut do chladničky, aby byly pevnější a při smažení si zachovaly svůj tvar.
- Každou kuličku poté obalte v mouce, namočte do rozšlehaného vejce a nakonec ve strouhance.
- Na pánvi rozehřejte olej a kuličky v něm osmažte dozlatova, přibližně 3 až 4 minuty.
- Po osmažení kuličky přendejte na tác vyložený papírovými utěrkami, aby se osušil přebytečný olej.
Tyto zeleninové kuličky je možné péct v troubě předehřáté na 200 °C po dobu 15 minut.
Pokud se rozhodne zeleninové koule podávat jako předkrm, hodí se k nim rozmanité přílohové omáčky. Připravte si třeba svůj vlastní jiný dip!