Tyto úžasné čínské jarní závitky plněné zeleninou a mletým masem, usmažené do křupava, jsou oblíbenou pochoutkou, kterou si zvládnete hravě připravit i vy doma!
INGREDIENCE
Na náplň:
- 1 šálek nakrájených bambusových výhonků
- 2 lžíce arašídového oleje
- 170 g mletého vepřového masa
- 1/3 šálku nakrájené šalotky
- 1 a 3/4 šálku strouhané mrkve
- 3 šálky nakrájeného bílého zelí
- 1/2 šálku nakrájených vodních kaštanů
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce vody
- 1 lžíce ústřicové omáčky
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 1/2 lžičky mletého bílého pepře
Na závitky:
- těsto na jarní závitky – 15 až 20 plátků
- 1 vejce, lehce rozšlehané
- olej na smažení
K servírování:
- sladká chilli omáčka
POSTUP
- V hrnci přiveďte k varu několik šálků vody.
- Přidejte bambusové výhonky a blanšírujte je 1 minutu.
- Sceďte a propláchněte studenou vodou.
- Zahřejte 1 lžíci arašídového oleje ve woku na vysokém plameni.
- Přidejte mleté maso a restujte 2 až 3 minuty.
- Koncem špachtle nalámejte maso na malé kousky.
- Přeneste na talíř.
- Přidejte do woku zbývající lžíci arašídového oleje.
- Přidejte šalotku a restujte asi 1 minutu.
- Přidejte mrkev, zelí, bambusové výhonky a vodní kaštany a restujte 2 minuty.
- Poté vraťte zpět do woku maso a promíchejte.
- V malé misce smíchejte kukuřičný škrob s vodou, abyste získali kašičku.
- Pomocí špachtle dejte zeleninu a maso stranou, abyste vytvořili prostor na dně woku.
- Do tohoto prostoru nalijte vzniklou kašičku.
- Kašičku nechte 30 sekund zhoustnout a promíchejte se zbytkem ingrediencí.
- Přidejte ústřicovou omáčku, sůl, cukr a bílý pepř.
- Vše promíchejte.
- Náplň bez přebytečné tekutiny rozetřete na velký plech a nechte 10 minut vychladnout.
- Připravte si velký plech a také suchou utěrku, kterou závitky zakryjete, aby nevyschly.
- Vezměte 1 list těsta a položte jej na pult ve tvaru kosočtverce tak, aby jeden roh směřoval k vám.
- Naberte asi 2 lžíce náplně a položte na těsto.
- Uchopte spodní roh a začněte rolovat závitek.
- Zastavte se, až se dostanete do středu listu.
- Přeložte levou a pravou stranu listu směrem ke středu.
- Pomocí štětce přetřete horní roh rozšlehaným vejcem.
- Dokončete zarolování.
- Závitek položte na plech a přikryjte suchou utěrkou.
- Opakujte se zbývajícími listy a náplní.
- Plech vyložte papírovými utěrkami.
- Naplňte wok asi 5 cm oleje.
- Zahřívejte olej na středně vysoké teplotě několik minut.
- Opatrně nechte sklouznout 5 závitků po okraji woku do rozpáleného oleje.
- Smažte 3 až 4 minuty a v polovině závitky otočte.
- Jakmile jsou závitky dozlatova, vyjměte je z woku.
- Osmažte zbylé závitky.
- Podávejte ihned se sladkou chilli omáčkou.