Určitě mi dáte za pravdu, že potraviny, které se připravují ve vysoké vrstvě oleje a obalují v trojobalu, mají sice ke zdravé stravě hodně daleko, ale i tak se těší velké oblibě díky své charakteristické chuti. Zkuste tuto zajímavou alternativu a porovnejte s tou vaší.
Ingredience:
- 1 malý květák nakrájený na menší kousky
- 1 hrnek hladké mouky
- 1/2 hrnku kukuřičného škrobu
- 1 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1 hrnek vody
- 1 polévková lžíce pálivé omáčky
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- 2 hrnky italské ochucené strouhanky
- Olej na smažení
Postup:
- Ve velké míse smícháme mouku, kypřící prášek do pečiva, sušený česnek, kukuřičný škrob a sůl.
- Přilijeme vodu, pálivou omáčku a mícháme, dokud nevznikne hladké těsto.
- Zahřejeme si fritézu na vhodnou provozní teplotu (viz. Návod k danému spotřebiči). Pokud nemáme fritézu, zahřejeme si vyšší vrstvu oleje v pánvi nebo kastrůlku.
- Kousky květáku namáčíme do připraveného těstíčka, aby byl zcela obalený. Přebytek těsta necháme okapat.
- Takto namočený květák vložíme do zahřátého oleje a smažíme po menších dávkách dozlatova.
- Postupně takto zpracujeme všechno těstíčko a květák.
- Osmažené kousky dáme okapat na papírové utěrky.
Tip: Kdo chce, může ještě osmažený květák jemně osolit. Jako přílohu si připravte hranolky nebo bramborovou kaši.