Vynikající recepty na domácí koblihy na jednom místě. Inspirujte se!

Máte chuť na pořádný zákusek?

Naše recepty na koblihy jsou vydatné a kromě toho, že jej můžete využít jako dezert, naleznou využití i v roli hlavního jídla.

Udělejte si hody a inspirujte se našimi recepty.

Jak na přípravu těchto domácích koblížků? Mrkněte se na video:

Berliner - Krapfen - Kreppel - Pfannkuchen selber machen

Nadýchané koblihy pečené v troubě

Domácí koblížky lze samozřejmě zhotovit ve zdravější variantě. Nechte tentokrát olej stranou a vychutnejte si pečené!

INGREDIENCE

  • 500 g hladké mouky
  • 50 g droždí
  • 100 g másla
  • 100 g cukru
  • 4 žloutky
  • 1 vejce
  • 250 ml mléka

K dokončení a naplnění:

  • vejce
  • moučkový cukr
  • džem nebo čokoládový krém

POSTUP

  • Jako první si nachytáme kvásek. 
  • Do 100 ml vlažného mléka si rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a necháme 15 minut kynout. 
  • Poté si dáme do mísy mouku, přidáme žloutky, vejce, zbytek mléka, zbytek cukru, rozpuštěné máslo a nakonec hotový kvásek. 
  • Vše důkladně vypracujeme. 
  • Necháme na teplém místě kynout jednu hodinu. 
  • Poté si z těsta vyválíme placku, ze které pomocí hrnku vykrajujeme kolečka. 
  • Do středu dáme marmeládu nebo čokoládový krém a zavineme. 
  • Na pomoučném vále ještě necháme koblížky přikryté pod utěrkou kynout dalších 30 minut. 
  • Pak je pečeme v troubě nahřáté na 180 °C asi 15 minut.
  • Nakonec je posypeme cukrem.

Smažené koblihy z majolky 

Tyto koblihy jsou díky majolky ještě jemnější. Jsou sice tučnější než obvykle, ale jednou za čas neuškodí.

INGREDIENCE

  • 125 g hladké mouky
  • 125 g polohrubé mouky
  • 50 g majonézy
  • ½ kostky droždí
  • 50 ml vlažného mléka
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžičky rumu
  • olej na smažení
  • cukr moučka na posypání
  • marmeláda na naplnění

POSTUP

  • Do mléka si rozdobíme kvásek, přidáme lžičku cukru a necháme 10 minut kynout. 
  • Do mísy si vsypeme mouky, přidáme k nim majonézu, žloutky, zbytek cukru, rum a vykynutý kvásek. 
  • Vypracujeme těsto a necháme kynout asi tři čtvrtě hodiny. 
  • Pak těsto vyválíme, vykrojíme kolečka a necháme ještě 20 minut kynout. 
  • Smažíme v dostatečném množství rozpáleného tuku.
  • Nakonec plničkou naplníme marmeládou. 
  • Posypeme cukrem a podáváme.

Nekynuté koblihy z jogurtu

Nefandíte příliš kynutému těstu? Ochutnejte rychlé domácí koblihy bez kynutí.

INGREDIENCE

  • 500 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • špetka soli
  • 4 lžíce cukru
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 2 hrnky jogurtu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • olej na smažení
  • moučkový cukr na posypání

POSTUP

  • Vejce si vyšleháme s cukrem do bílé pěny. 
  • Přidáme jogurt a a zamícháme. 
  • V druhé míse si smícháme mouku, jedlou sodu a sůl. 
  • Sypkou směs přidáme k tekutým ingrediencím a opět zamícháme. 
  • Z těsta tvarujeme kuličky (nemusí být úplně symetrické) a vkládáme do rozpáleného oleje. 
  • Smažíme dozlatova asi 4 minuty. 
  • Nakonec obalíme v cukru.

Jak na smažení koblih

Tuku musí být dostatečné množství, aby smažené tvary mohly volně plavat a byly do poloviny ponořeny do tuku. To je tajemství bílého proužku u koblih.

Vkládáme je do horkého tuku, ale teplotu ovládáme tak, aby se vše dobře prosmažilo.

Nejdříve smažíme přikryté, tím se moučníky nafouknou, po obrácení odkryjeme a dosmažíme.

Obracíme jen lopatkou, nikdy do žádného kousku nepícháme, protože by těsto kleslo.

Usmažené koblihy obalujeme:

  •  v cukru
  • v cukru se skořicí
  • kakau
  • strouhaném kokosu

Nejoblíbenější náplně do koblížků

Koblihy plníme:

  • hustší marmeládou
  • zahuštěným džemem
  • zahuštěným tvarohem
  • hustým uvařeným pudinkem
  • náplní z Nutelly
  • čokoládovou pomazánkou

Marmeláda se nejčastěji používá:

  • meruňková
  • jahodová
  • višňová

Hodí se ale i méně častá:

  • citronová
  • pomerančová
  • šípková

Hustota náplně je důležitá proto, aby náplň během smažení nevytékala a nepřipalovala se. Větší a nepřiměřené množství náplně může způsobit to, že moučníky budou příliš těžké a při smažení se dostatečně nenafouknou a tím jim bude chybět kyprost.

Milujete sladké? Vyzkoušejte určitě i naše recepty na smažené moučníky.

Tip na závěr:

Máte-li strach, že těsto nenabyde, přidejte do něj trochu rumu, který těsto při kynutí nadlehčí a při smažení omezuje množství tuku, které moučníky vsakují.

Pokud máte zájem o více koblížků, nejen smažených, určitě vyzkoušejte recepty na masopustní koblihy.

Usmažili jste koblížky jedna báseň? Podělte se o úspěchy s přáteli na facebooku – je to snadné, pod článkem je modré facebookové tlačítko!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.