Nefandíte moučníkům, ve kterých je hlavní přísadou droždí a hledáte ideální alternativy? Tak tyhle donuty obsahují jedlou sodu, kterým skvěle sekunduje kypřící prášek. Jsou lehké, nadýchané a chutnají skvěle.
Ingredience:
- 3,5 hrnku polohrubé mouky
- 3/4 hrnku třtinového cukru
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 3/4 hrnku podmáslí
- 1/4 hrnku rozpuštěného nesoleného másla
- 2 vejce
- rostlinný olej na smažení
Postup:
- Naplníme pánev asi 3 cm vrstvou rostlinného oleje a připravíme si plech na pečení s drátěnou mřížkou a papírovou utěrkou, aby koblihy vychladly a měly kam okapat.
- Ve střední míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a koření, zatím odložíme stranou.
- Do jiné mísy dáme rozpuštěné máslo, podmáslí a vejce. Metličkou postupně zašleháme suché přísady do mokrých, dokud nevznikne lepivé těsto.
- Před vykrajováním těsta rozehřejeme olej na středně mírném ohni po dobu cca 5 až 7 minut.
- Těsto přendáme na lehce pomoučenou pracovní plochu a uhněteme. Poté pomocí dlaní těsto mačkáme, aby se roztáhlo do obdélníku o tloušťce asi 1,5 cm. Vykrájíme z něj kolečka s otvorem uprostřed. Zpracujeme takto všechno těsto.
- Do oleje vhodíme jeden vykrojený střed, tak zjistíme, jestli je dostatečně zahřátý. Poté opatrně vložíme koblihy do oleje. Necháme smažit asi 3 minuty z každé strany dozlatova.
- Vyjmeme z oleje a přendáme na mřížku. Postupně takto osmažíme všechny donuty.
- Ještě teplé namočíme do polevy/glazury podle vlastní fantazie, nebo necháme cca 7 minut vychladnout a obalíme v cukru. Kdo chce, může do cukru přidat mletou skořici či vanilkový cukr, případně obojí.
Tip: Na donuty můžete klidně zkusit i některý z našich receptů na čokoládové polevy, které se běžně používají na cukroví.