Nejíte či nemáte rádi maso? V tom případě vás jistě potěší celerová varianta tohoto oblíbeného pokrmu. Chutná naprosto skvěle!
Ingredience:
- 1/2 většího celeru nebo 1 menší celer
- 1/2 šálku hladké mouky
- 1 šálek strouhanky
- 1/4 šálku vody
- 1 PL sójové omáčky
- olej na smažení
- sůl, pepř
- citron na ozdobu
Postup:
- Celer oloupejte a nakrájejte na asi jeden centimetr silné plátky.
- V jedné misce si připravte těstíčko z poloviny množství mouky, vody, sójové omáčky, soli a pepře.
- V další misce připravte pouze hladkou mouku a ve třetí misce strouhanku.
- Nejprve celer obalte v mouce, poté ho pomořte do těstíčka a nakonec do strouhanky.
- V pánvi rozehřejte olej a následně v něm celerové řízky osmažte.
- Smažte z každé strany přibližně 2 minuty dozlatova. Doba smažení závisí rovněž na výšce řízku.
Celerový řízek chutná znamenitě se zeleninovým salátem či opečenými brambory. Podávat ho můžete ozdobený citronem či s tatarskou omáčkou.
Kromě klasické strouhanky můžete smažený řízek ozvláštnit použitím bylinkové strouhanky. Stačí, když do obyčejné strouhanky přimícháte směs čerstvých bylinek. Použít můžete například tymián, oregano, majoránku, tymián či saturejku.