Klasika všech klasik, bez které se naprostá většina českých domácností o Štědrý den neobejde.
Ingredience:
- 8 kapřích filetů nebo podkov
- 6 PL hladké mouky
- 6 PL strouhanky
- 3 vejce
- 500 ml mléka
- sůl
- olej na smažení
- plátky citronu na ozdobu
Postup:
- Kapra naložte alespoň na 2 hodiny do mléka.
- Připravte si tři misky, do jedné nasypejte hladkou mouku, do druhé rozšlehejte vajíčka a do třetí nasypejte strouhanku.
- Kapra vyjměte z mléka a z obou stran osolte.
- Následně jednotlivé kousky postupně obalte v mouce, vejci a nakonec ve strouhance.
- Na pánvi rozpalte přiměřené množství oleje.
- Kapra z obou stran osmažte dozlatova.
- Po osmažení položte na papírovou utěrku, která zachytí přebytečný olej.
Smaženého kapra jako štědrovečerní menu podávejte ozdobeného plátky citronu.