Chuť tohoto pokrmu je ozvláštněna česnekovo-sójovou omáčkou a skvěle se snoubí zejména s rýží nebo rýžovými nudlemi.
Ingredience
- 2 lilky
- 3 stroužky česneku
- 2 a 1/2 PL sójové omáčky
- 2 a 1/2 PL oleje
- 1 PL a 1 čajová lžička kukuřičného škrobu
- 1 PL cukru
- 1 čajová lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
- jarní cibulka
- sezamová semínka
- sůl, pepř
Postup
- Omyté lilky nakrájejte na přibližně 4 cm dlouhé proužky.
- Ve velké míse s vodou rozmíchejte jednu čajovou lžičku soli a ponořte do ní kousky lilku. Nechte lilky minut namočené.
- Lilek slijte, osušte papírovou utěrkou a obalte v kukuřičném škrobu.
- V malé misce smíchejte sójovou omáčku, cukr a jednu čajovou lžičku kukuřičného škrobu, dokud se nespojí.
- Na velké pánvi rozehřejte dvě polévkové lžíce oleje, přidejte lilek a smažte ho dozlatova, přibližně 6 až 8 minut.
- Během smažení kousky lilku často otáčejte, pokud není pánev dostatečně velká, smažte ve více dávkách.
- Smažený lilek vyjměte a na pánev přidejte zbývající olej. Na středním plameni krátce osmažte prolisovaný nebo nadrobno nakrájený česnek a nastrouhaný zázvor.
- Přidejte do pánve předpřipravenou omáčku a smažený lilek a za stálého míchání krátce povařte, aby omáčka zhoustla.
Před podáváním ozdobte kolečky jarní cibulky a sezamovými semínky.