Vepřové, kuřecí, krůtí i telecí, všechny patří ke klasice české kuchyně už od dob Rakouska-Uherska.
Nejčastěji se připravují obalené v mouce, vejcích a strouhance.
Objevte s námi ty nejlepší recepty na smažené řízky!
Ať už si je připravíte k nedělnímu obědu či jako oběd do batohu na výlet, nikdy vás nezklamou!
Naše recepty
Na čem je nejlepší smažit?
Nabídka ingrediencí, které můžete ke smažení použít, je poměrně široká. Od másla před různé typy olejů až po sádlo. Nejvíce lidí používá ke smažení olej. Odborníci doporučují smažený řízek a další pokrmy připravovat především na řepkovém oleji, který má nízký obsah nasycených mastných kyselin a zároveň vysoký podíl mononenasycených mastných kyselin. Stejně vhodný, ale o něco finančně náročnější, je olej olivový.
Nejméně vhodný je olej slunečnicový, který je kvůli nižšímu poměru mononenasycených mastných kyselin teplotně nestabilní. Nevhodné je rovněž smažení na másle, sádla se naopak obávat nemusíte.
Obliba řízků smažených v troubě
Vzhledem k tomu, že smažení není považováno za příliš zdravou tepelnou přípravu, mnoho lidí dává přednost smažení řízků v troubě. Není na tom nic složitého, stačí obalené řízky umístit na plech s pečicím papírem a péct v troubě předehřáté na 180°C – 200°C. Doba pečení závisí na mase, ze kterého jste řízky připravili, kuřecí maso je samozřejmě hotové dříve než například maso telecí či vepřové. Nezapomeňte maso v průběhu pečení obrátit.
Čím smažený řízek oživit?
Přijde vám smažený řízek příliš nudný? Recepty lze oživit a zpestřit mnoha způsoby. K nejjednodušším patří přidání rozmanitého koření, majonézy či bylinek do vajíčka či strouhanky při obalování. K dalším možnostem patří řízky před vlastním obalením namarinovat, ať již v jogurtu či v jiných ingrediencích.