Bez ohledu na to, jestli je chladné počasí na podzim či tropické léto, jíst potřebujeme stále. Ideální volbou je bramborová pomazánka, kterou si můžeme připravit z mnoha druhů brambor, včetně těch ranných, takže vždy bude chutnat úplně jinak a nikdy se tak neomrzí.
Ingredience:
- 450 g brambor Russet
- Sůl podle chuti
- 100 g blanšírovaných mandlí
- 4 – 6 stroužků česneku
- Citronovou šťávu z 2 chemicky neošetřených citronů
- 180 ml extra panenského olivového oleje
- Hrst petržele na ozdobu
- Pita chléb k servírování
Postup:
- Nejdříve si předehřejeme troubu na 175 stupňů.
- Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, propláchneme pod studenou vodou a necháme na cedníku okapat.
- Přendáme do hrnce, zalijeme studenou vodou, aby byly brambory ponořené, osolíme a přivedeme k varu.
- Při střední teplotě vaříme doměkka, asi 10 až 15 minut.
- Poté přecedíme a propláchneme pod teplou vodou po dobu asi 30 sekund, odložíme zatím stranou.
- Do nádoby kuchyňského robota dáme mandle, česnek, 2 polévkové lžíce studené vody a citronovou šťávu.
- Osolíme a rozmixujeme do hladké pasty na nejvyšší otáčky.
- Propláchnuté brambory rozprostřeme do pekáče a vložíme do trouby asi na 6 minut, aby se odpařila přebytečná voda a povrch brambor zůstal suchý.
- Poté vyjmeme pekáč a brambory prolisujeme pomocí lisu na brambory nebo je pomocí kuchyňského robota rozmixujeme.
- Dáme do mísy, přidáme olivový olej, směs mandlí s česnekem a míchám, až dokud se všechny suroviny nespojí.
- Pokud je pomazánka málo vláčná, přidáme ještě trochu studené vody a znovu důkladně promícháme.
- Dochutíme solí, ozdobíme petrželkou a podáváme namazané na pita chlebu, případně si jej lámeme a do pomazánky jen namáčíme.