Směs na chléb z česneku a brambor

Směs na chléb z česneku a brambor

Bez ohledu na to, jestli je chladné počasí na podzim či tropické léto, jíst potřebujeme stále. Ideální volbou je bramborová pomazánka, kterou si můžeme připravit z mnoha druhů brambor, včetně těch ranných, takže vždy bude chutnat úplně jinak a nikdy se tak neomrzí.

Ingredience:

  • 450 g brambor Russet
  • Sůl podle chuti
  • 100 g blanšírovaných mandlí
  • 4 – 6 stroužků česneku
  • Citronovou šťávu z 2 chemicky neošetřených citronů
  • 180 ml extra panenského olivového oleje
  • Hrst petržele na ozdobu
  • Pita chléb k servírování

Postup:

  • Nejdříve si předehřejeme troubu na 175 stupňů.
  • Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, propláchneme pod studenou vodou a necháme na cedníku okapat.
  • Přendáme do hrnce, zalijeme studenou vodou, aby byly brambory ponořené, osolíme a přivedeme k varu.
  • Při střední teplotě vaříme doměkka, asi 10 až 15 minut.
  • Poté přecedíme a propláchneme pod teplou vodou po dobu asi 30 sekund, odložíme zatím stranou.
  • Do nádoby kuchyňského robota dáme mandle, česnek, 2 polévkové lžíce studené vody a citronovou šťávu.
  • Osolíme a rozmixujeme do hladké pasty na nejvyšší otáčky.
  • Propláchnuté brambory rozprostřeme do pekáče a vložíme do trouby asi na 6 minut, aby se odpařila přebytečná voda a povrch brambor zůstal suchý.
  • Poté vyjmeme pekáč a brambory prolisujeme pomocí lisu na brambory nebo je pomocí kuchyňského robota rozmixujeme.
  • Dáme do mísy, přidáme olivový olej, směs mandlí s česnekem a míchám, až dokud se všechny suroviny nespojí.
  • Pokud je pomazánka málo vláčná, přidáme ještě trochu studené vody a znovu důkladně promícháme.
  • Dochutíme solí, ozdobíme petrželkou a podáváme namazané na pita chlebu, případně si jej lámeme a do pomazánky jen namáčíme.
Bramborová pomazánka s česnekem na řecký způsob.
Zdroj: https://www.seriouseats.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.