Smetanová omáčka se zelenými fazolkami

Smetanová omáčka se zelenými fazolkami

Vychutnejte si toto jednoduché vegetariánské jídlo složené ze zelených fazolek a luxusní sladkokyselé smetanové omáčky. Ideální na lehký oběd či večeři!

INGREDIENCE

  • 450 g zelených fazolek, mražených
  • 1 malá cibule
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 šálek vývaru odebraného během blanšírování fazolí
  • 1 šálek plnotučného mléka
  • ⅓ šálku smetany ke šlehání
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce krystalového cukru
  • 1-2 lžičky soli
  • vařené brambory k podávání
  • vejce vařená natvrdo k podávání

POSTUP

  • Mražené fazolky necháme rozmrazit při pokojové teplotě.
  • V hrnci přivedeme k varu dostatečné množství osolené vody, asi jako na těstoviny.
  • Fazolky opatrně vložíme do vroucí vody a vaříme 3 minuty.
  • Poté odebereme šálek vývaru a dáme si ho stranou, zbytek scedíme.
  • Fazolky ihned zchladímeledovou vodou, abychom zastavili proces vaření a umožnili jim zachovat si krásnou svěží barvu.
  • Ve velkém hrnci rozehřejeme máslo na středně vysokém plameni a orestujeme cibuli, kterou jsme si předtím nakrájeli nadrobno.
  • Restujeme, dokud cibule nezesklovatí.
  • To trvá asi 3-5 minut.
  • Ztlumíme oheň a přidáme mouku.
  • Mícháme minutu.
  • Poté hrnec stáhneme z plotny.
  • Postupně přiléváme vývar z fazolí a mícháme, aby se hrudky rozpustily.
  • Přiléváme-li teplý vývar po troškách, vznikne hustá kaše bez hrudek, ve které je vidět jen osmažená cibulka.
  • Postupně přiléváme mléko a šleháme.
  • Vrátíme hrnec na sporák.
  • Zvýšíme teplotu, dokud omáčka nezačne bublat.
  • Přidáme bobkový list a nové koření a vmícháme ocet.
  • Snížíme plamen na minimum, přikryjeme a necháme 15 minut na velmi mírném ohni probublávat.
  • Nakonec hrnec odstavíme ze sporáku a vmícháme smetanu.
  • Pokud je omáčka příliš hustá, přidáme trochu mléka a prošleháme.
  • Přidáme lžičku cukru a podle potřeby dochutíme solí nebo octem.
  • Vyjmeme koření – bobkový list a nové koření.
  • Pokud jsou zelené fazolky dlouhé, nakrájíme je na kousky o velikosti asi 4 cm.
  • Vložíme je do omáčky a necháme chvíli prohřát.
  • Vyvarujeme se převaření omáčky, protože by se smetana mohla srazit.
  • Omáčku servírujeme s vařenými bramborami a vejci natvrdo.
Bílá omáčka s fazolkami servírovaná na talíři s vařenými bramborami, vejcem a vidličkou.
www.cooklikeczechs.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.