Smetanové donuty s polevou

Smetanové donuty s polevou
Příprava: 20 minut Vaření: 20 minut Počet porcí: 20

Zakysaná smetana dokáže ochutit prakticky cokoliv. Je to vděčná surovina, vhodná pro studenou i teplou kuchyni. Díky ní budou koblížky krásně vláčné, jemné a s nepřekonatelnou chutí.

Ingredience:

Na koblihy:

  • 2,25 hrnku polohrubé mouky
  • 1,5 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 šálku krupicového cukru
  • 2 polévkové lžíce rozpuštěného nesoleného másla
  • 2 velké žloutky
  • 1/2 hrnku zakysané smetany
  • stolní olej na smažení

Na polevu:

  • 3,5 hrnku prosetého moučkového cukru
  • 1,5 lžičky kukuřičného sirupu
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/3 hrnku horké vody

Postup:

  • Do mísy prosejeme mouku, prášek do pečiva, sůl a muškátový oříšek. V míse stojanového mixéru s lopatkovým nástavcem ušleháme máslo s cukrem do pěny.
  • Přidáme žloutky a mícháme, dokud nebudou světlé a husté. Přihodíme suché ingredience, přičemž střídáme se zakysanou smetanou.
  • Mícháme 30 sekund při nízké rychlosti, nebo dokud těsto nebude hladké, ale lehce lepivé. Pokud se těsto lepí, přidáme mouku po jedné polévkové lžíci. Zakryjeme plastovým obalem a dáme na 1 hodinu vychladit.
  • Na pomoučeném povrchu těsto rozválíme na tloušťku asi 1 cm. Pomocí vykrajovátka na koblihy nebo dvou různě velkých formiček na sušenky vykrájíme co nejvíce koblih a podle potřeby namáčíme vykrajovátka do mouky, aby nelepila.
  • Během zahřívání oleje dáme koblihy do lednice, aby těsto bylo při smažení mírně studené. Do pánve nalijeme vyšší vrstvu stolního oleje (cca 4 cm). Zahřejte na 180 – 185°C.
  • Koblihy smažíme po několika kusech dozlatova, z každé strany cca 2 minuty. Hlídáme správnou teplotu oleje, aby byla stálá a donuty se nepřipálily.
  • Necháme okapat na talíři vyloženém kuchyňskými papírovými utěrkami, aby se do nich vsákl přebytečný tuk.
  • Na polevu smícháme všechny ingredience v míse metličkou, aby byla hladká. Každý kus ponoříme do polevy a odložíme na mřížku nad plechem či tácem, aby se zachytil ​​přebytek polevy.
  • Necháme 20 minut odležet, dokud glazura nezatuhne. Úplně nejlepší jsou čerstvé, ale pokud je uložíme do lednice ve vzduchotěsné nádobě, pak tam vydrží zhruba 3 dny.
Staromódní koblihy ze zakysané smetany.
Zdroj: https://handletheheat.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.