Tohle vepřové na česneku vás natolik nadchne, že se k němu budete pravidelně vracet. Pokud hledáte zajímavé pohoštění pro sebe a svou rodinu, máte jasného vítěze. Jakmile jednou ochutnáte, tomuto receptu zcela propadnete.
Ingredience:
- 4 vepřové kotlety
- Sůl a mletý černý pepř podle chuti
- 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje (kdo nemá rád, může dát klasický olej nebo 1 lžíci sádla)
- 2 lžíce čerstvého nesoleného másla
- 3 – 4 stroužky česneku
- 1 lžíce mouky
- 1/2 hrnku kuřecího vývaru
- 1/2 lžičky čerstvé citronové šťávy (nebo limetkové)
- 1/4 lžičky česnekového prášku
- 3/4 hrnku smetany ke šlehání
- Čerstvá petržel na ozdobu
Postup:
- Kotlety vyjmeme z lednice a necháme 30 minut odpočívat při pokojové teplotě, poté dostatečně osolíme a opepříme z obou stran.
- Připravíme si hlubokou pánev, dáme do ní olivový olej a 1 lžíci másla. Při středně vysoké teplotě zahřejeme a do horkého oleje dáme opéct kotlety. Z každé strany pečeme zhruba 5 minut, aby získaly zlatavý nádech. U tenkých plátků stačí 3 minuty.
- Opečené kotlety přendáme na talíř a zabalíme do alobalu.
- Do pánve dáme zbývající máslo a stroužky česneku. Snížíme trochu teplotu a opékáme česnek po dobu cca 3 minut, aby trochu zhnědnul. Musíme ho míchat, protože se nesmí spálit.
- Česnek odložíme na talířek a obsah pánve posypeme moukou. Vaříme cca 30 sekund, aby se spojila s máslem. Vrátíme česnek zpět do pánve a přilijeme kuřecí vývar s citronovou šťávou.
- Česnekový prášek rozmícháme ve smetaně ke šlehání a přidáme do pánve. Pomocí metly mícháme, dokud se česnekový prášek nerozpustí.
- Vložíme zpět vepřové kotlety a necháme vařit 5 minut, aby začala omáčka lehce bublat a trochu zhoustla. Nesmí se ovšem vařit příliš.
- Podle potřeby ještě dosolíme a opepříme a můžeme servírovat s těstovinami, případně rýží. Ozdobíme petrželkou.