Smetanové vepřové maso s jablky a ciderem

Smetanové vepřové maso s jablky a ciderem
Příprava: 520 minut Vaření: 480 minut Počet porcí: 4

Lahodný a jemný pokrm z vepřového masa, smetany, cideru, jablek a kaštanů je skvělý na zahřátí během zimních dní. Připravte si ho v pomalém hrnci či klasicky na varné desce.

INGREDIENCE

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 kg vepřové plece, nakrájené na kostky
  • 200 g nakrájené prorostlé slaniny
  • 2 velké cibule, nakrájené nadrobno
  • 2 velké stroužky česneku, nakrájené na plátky
  • 2 pastiňáky, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 200 g vařených kaštanů
  • 3 jablka, oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na plátky
  • 120 ml suchého cideru (v případě vaření bez pomalého hrnce budete potřebovat 250 ml)
  • 120 ml kuřecího vývaru (v případě vaření bez pomalého hrnce budete potřebovat 250 ml)
  • 1 polévková lžíce nasekané šalvěje nebo 2 lžičky sušené šalvěje
  • 1 lžička soli
  • 60 ml smetany ke šlehání
  • 1 polévková lžíce kukuřičné mouky či škrobu, zředěné v 1 polévkové lžíci studené vody
  • sůl a pepř na dochucení

POSTUP

Metoda bez pomalého hrnce:

  • Vepřové maso osolte a opepřete.
  • Rozpalte olej v litinovém hrnci s poklicí.
  • Opékejte vepřové maso po dávkách na středně vysokém ohni.
  • Hrnec masem nepřeplňujte, protože se pak maso spíše dusí než restuje.
  • Orestované maso dejte stranou.
  • Přidejte vepřové sádlo a vařte, dokud se nezbarví a nezačne se v hrnci tvořit část tuku.
  • Hrnec podlijte troškou jablečného cideru nebo vývaru a oškrábejte všechny zhnědlé kousky.
  • Snižte teplotu, přidejte cibuli a vařte 5 minut za občasného míchání.
  • Vmíchejte na plátky nakrájený česnek, pastiňák, jablka, sůl, šalvěj (pokud používáte), 1 šálek (250 ml) cideru a 1 šálek (250 ml) kuřecího vývaru.
  • Přiveďte k varu.
  • Vraťte vepřové maso do hrnce a promíchejte.
  • Přikryjte pokličkou a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C dvě hodiny, dokud vepřové maso nezměkne.
  • Vyndejte z trouby a na sporáku přiveďte k mírnému varu.
  • Vmíchejte smetanu a kaši z kukuřičné mouky a zahřívejte 3–4 minuty.
  • Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.

Metoda s pomalým hrncem:

  • Postupujte podle pro metodu bez pomalého hrnce a poté vše přeneste do pomalého hrnce.
  • Vařte na nízkou teplotu 7-8 hodin nebo 5-6 na vysokou teplotu.
Pokrm z vepřového masa, smetany, cideru, jablek a kaštanů ve velkém hrnci se lžící, ozdobený čerstvými bylinkami.
www.supergoldenbakes.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.