A teď něco méně tradičního – hruškový koláč se zakysanou smetanou, která mu dodá potřebný šmrnc a říz.
Budete potřebovat:
Těsto:
- 260 gramů polohrubé mouky
- 125 gramů moučkového cukru
- 125 gramů změklého másla
- 1 vejce
- špetka soli
Náplň:
- 3 hrušky
- hrst vlašských ořechů
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 1 zakysaná smetana
- 2 vejce
- 1 sáček vanilkového cukru
- cukr dle chuti
- strouhanka
Postup přípravy:
- Ze všech ingrediencí na těsto vytvořte vláčné a pevné těsto.
- Zabalte ho do potravinové fólie a vložte na hodinu do lednice.
- Jakmile je těsto odpočaté, natlačte ho pomocí prstů do formy na koláč – těsto ve formě propíchejte vidličkou.
- Hrušky si oloupejte, omyjte a zbavte jader.
- Nakrájejte je na plátky, které pokládejte na těsto ve formě.
- Na hrušky nasypte trochu strouhanky – nasaje přebytečnou šťávu.
- Dále na hrušky nasypte mletou skořici a nasekané vlašské ořechy.
- Zakysanou smetanu společně s vejci a cukry vyšlehejte a směs nalijte na hrušky.
- Vložte do předem vyhřáté trouby a pečte při teplotě 170 stupňů asi 45 minut.