Smetanový mozeček

Smetanový mozeček

Květák v této podobě známe snad všichni a rádi se k tomuto receptu pravidelně vracíme. Co když je ale tato varianta přece jen odlišná od té, na kterou jsme zvyklí z naší domácí kuchyně?

Ingredience:

  • 1 velký květák (cca 1 200 g)
  • 3 polévkové lžíce čerstvého nesoleného másla
  • 2 hrnky vody
  • 1 lžička mořské soli

Postup:

  • Květák rozpůlíme, vyřízneme košťál a nakrájíme na drobné kousky. Čím budou drobnější, tím rychleji se pokrm uvaří a bude i krémovější.
  • V hrnci rozpustíme máslo, nasypeme na něj nakrájený květák a za občasného míchání necháme restovat zhruba 5 minut, až zesvětlá.
  • Osolíme, přilijeme vodou a na středním ohni přivedeme k varu.
  • Zaklopíme pokličkou a vaříme asi 10 minut. Květák musí změknout.
  • Poté přecedíme do misky přes husté síto a odebereme 1/2 hrnku tekutiny.
  • Šťouchadlem na brambory nebo pomocí mixéru rozmačkáme na požadovanou konzistenci.
  • Poté vrátíme květák zpět do hrnce, zalijeme odloženou tekutinou a povaříme, aby bylo možné pokrm servírovat horký.

Tip: Pokud uložíme takto rozmačkaný květák do vzduchotěsné nádoby, vydrží až 5 dnů.

Luxusní smetanový květák rozmačkaný s máslem.
Zdroj: https://www.thekitchn.com/

Tip: Nákyp je možné ještě ozdobit kopečkem zmrzliny, šlehačkou nebo čokoládovým toppingem.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.