Květák v této podobě známe snad všichni a rádi se k tomuto receptu pravidelně vracíme. Co když je ale tato varianta přece jen odlišná od té, na kterou jsme zvyklí z naší domácí kuchyně?
Ingredience:
- 1 velký květák (cca 1 200 g)
- 3 polévkové lžíce čerstvého nesoleného másla
- 2 hrnky vody
- 1 lžička mořské soli
Postup:
- Květák rozpůlíme, vyřízneme košťál a nakrájíme na drobné kousky. Čím budou drobnější, tím rychleji se pokrm uvaří a bude i krémovější.
- V hrnci rozpustíme máslo, nasypeme na něj nakrájený květák a za občasného míchání necháme restovat zhruba 5 minut, až zesvětlá.
- Osolíme, přilijeme vodou a na středním ohni přivedeme k varu.
- Zaklopíme pokličkou a vaříme asi 10 minut. Květák musí změknout.
- Poté přecedíme do misky přes husté síto a odebereme 1/2 hrnku tekutiny.
- Šťouchadlem na brambory nebo pomocí mixéru rozmačkáme na požadovanou konzistenci.
- Poté vrátíme květák zpět do hrnce, zalijeme odloženou tekutinou a povaříme, aby bylo možné pokrm servírovat horký.
Tip: Pokud uložíme takto rozmačkaný květák do vzduchotěsné nádoby, vydrží až 5 dnů.
Tip: Nákyp je možné ještě ozdobit kopečkem zmrzliny, šlehačkou nebo čokoládovým toppingem.