O tom, že italské sladkosti mají něco do sebe, určitě není pochyb, což platí také u těchto luxusních sušenek. Jsou velmi chutné, krásně měkké a nádherně voní.
Ingredience:
- 160 g hladké mouky
- 100 g krupicového cukru
- 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 100 g jemně nasekaných pistácií
- Špetka soli
- 125 g čerstvého nesoleného másla
- 1 vejce velikosti L
Na ozdobu:
- 2 lžíce nasekaných pistácií
Postup:
- Prosejeme mouku a nasypeme do nádoby kuchyňského robota.
- Přisypeme cukr, kypřící prášek do pečiva a promícháme.
- Přihodíme pistácie, sůl, změklé máslo i vejce a mícháme do hladkého těsta.
- Hotové těsto přendáme na pracovní plochu, kterou si ještě předtím poprášíme moukou.
- Rukou ještě znovu zpracujeme a vytvarujeme do kuličky. Tu zabalíme do potravinové fólie a uložíme do lednice. Necháme 1 hodinu vychladit.
- Po uplynutí této doby vyndáme těsto z lednice a předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
- Těsto vyválíme do válečku, ze kterého nakrájíme 21 stejných koustků těsta.
- Vytvarujeme do koule velikosti golfového míčku a položíme na plech vyložený pečícím papírem s rozestupy cca 3 cm od sebe.
- Jemně přimáčkneme, ale jen o kousek a všechny sušenky posypeme nasekanými pistáciemi.
- Sušenky necháme asi 15 minut odpočívat na plechu a poté vložíme do předehřáté trouby, kde pečeme 10 – 12 minut.
- Jakmile jsou na okrajích nazlátlé a dno je světle hnědé, jsou hotové.
- Po vyjmutí z trouby je i s plechem odložíme stranou na 15 minut, teprve potom je naskládáme na kuchyňskou mřížku, kde budou moci vychladnout.
- Kdo chce, může je ještě pocákat rozpuštěnou čokoládou, ale není to nutné.