Udělat chutné těsto na domácí vafle je možné i bez lepku. S tímto receptem máte jistotu, že budou krásně lehké, na povrchu křupavé a uvnitř nadýchané.
Ingredience:
- 1 a 1/2 hrnku ovesné mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1/2 lžičky mořské soli
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 3/4 hrnku mandlového mléka
- 1/4 hrnku kokosového oleje
- 2 velká vejce
- 2 polévkové lžíce javorového sirupu
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Postup:
- V míse smícháme ovesnou mouku, kypřící prášek do pečiva, sůl i skořici.
- Vezmeme jinou mísu a do té dáme mandlové mléko, rozehřátý kokosový olej, vejce, javorový sirup, vanilkový extrakt a pečlivě našleháme.
- Pokud by kokosový olej ztuhnul, když se dostane k ostatním mokrým přísadám, zahřejeme vše v mikrovlnné troubě, aby se znovu rozpustil.
- Mokrou směs vlijeme do suchých ingrediencí a pomocí vařečky, důkladně promícháme.
- Jakmile je těsto hotové, necháme ho 10 minut odpočívat, protože ovesná mouka potřebuje absorbovat vlhkost.
- Zapneme vaflovač a necháme ho nahřát. Poté nastavíme teplotu na střední stupeň.
- Znovu promícháme těsto lžící a s její pomocí naneseme dostatek těsty na pokrytí středního prostoru vaflovače.
- Zakryjeme víko a pečeme dozlatova, aby byla vafle křupavá.
- Na pracovní plochu rozprostřeme alobal nebo pečící papír a na něj skládáme vafle jednu vedle druhé. Nikdy jen nedáváme na sebe, jinak ztratí svou křupavost.
- Hotové vafle přelijeme rozehřátou Nutellou, javorovým sirupem nebo třeba ořechovým máslem či čokoládovou polevou. Zkrátka čímkoliv, co nás napadne.
Tip: Perfektním ochucovadlem je Nutella, kterou namažeme na celou plochu vafle. Skvělá je také čokoládová poleva nebo oblíbená marmeláda.