Pokud jde o tento luxusní borůvkový koláč, pak věřte, že jeden kousek vám určitě nevystačí. Voní jako pudink, chutná po borůvkách a přitom je dokonale vydatný, že poslouží jako snídaně.
Ingredience:
- 3 vejce velikosti L
- 125 g krystalového cukru
- 85 g rozpuštěného neslaného másla
- 230 g sýru Ricotta
- 230 g zakysané smetany
- 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
- 120 g polohrubé mouky
- 1/2 lžičky jemné mořské soli
- 1 a 1/4 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 260 g čerstvých borůvek (můžeme samozřejmě použít i mražené)
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a kulatou dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- Do velké mísy dáme vejce s cukrem a pomocí ručního šlehače důkladně našleháme do husté pěny, která bude mít světlejší barvu.
- Přidáme máslo, Ricottu, zakysanou smetanu, vanilkovou esenci a znovu zamícháme.
- Nakonec přisypeme mouku, sůl i kypřící prášek do pečiva a naposledy pečlivě promísíme.
- Hotové těsto přelijeme do připravené formy a na povrch rozprostřeme propláchnuté okapané borůvky.
- Pečeme zhruba 45 – 50 minut, pokud ovšem použijeme mražené borůvky, necháme v troubě až 65 minut.
- Okraje musí být zlatohnědé, ale ne spálené. Vyjmeme z trouby a necháme odpočívat 30 minut ve formě.
- Ještě teplé podáváme. Před servírováním poprášíme skořicí. Kdo chce, může ještě ozdobit moučkovým cukrem.