Začíná léto a teploty stoupají. Není nic lepšího než se v tomto období zchladit výtečným domácím sorbetem.
Přečtěte si všechny důležité informace o tomto lahodné dezertu. Dozvíte se jaké ovoce je ideální na jeho přípravu, jaký je nejlepší způsob jeho přípravy, aby měl správnou konzistenci, a také jaké další dobroty z něho můžete vyrobit.
Co je sorbet?
Sorbet je mražený dezert, který se obvykle vyrábí s nějakým druhem ovocné šťávy nebo pyré, obsahuje nějaké sladidlo (obvykle cukr), plus do něj mohou být přidány další ochucovadla.
Také se používá víno nebo likér, jako je sorbet s limoncellem, což je velmi běžný dezert v mnoha italských restauracích.
Někdy se sorbet ochucuje také čokoládou a kávou.
Surovina, kterou v sorbetu nenajdete, je jakýkoliv druh mléčného výrobku, jako je mléko nebo smetana. Při výrobě sorbetu se také nepoužívají vejce.
Trocha historie
Existence sorbetu je doložena v textech ze starověkého Říma. Původ slova není jasný, ale může být latinského nebo arabského původu ze slova „sherbet“, což znamená čerstvý nápoj. Skutečně slavným se sorbet stal v sedmnáctém století díky jistému Italovi, který recept na sorbet zpopularizoval mezi evropskou smetánkou.
Jak vyrobit sorbet
Sorbet se obvykle vyrábí z ovoce a je téměř vždy bez mléčných výrobků a tuku. V originálním receptu se používá jednoduše jen cukerný sirup, který se vyrábí ve stroji na zmrzlinu.
Cukr pouze nesladí sorbet, ale je také zodpovídá za strukturu sorbetu. Texturu sorbetu ovlivňuje kombinace tuku, bílkovin a cukru, ale hlavní složkou v sorbetu je cukr.
Cukerný sirup na nižší bod tání než voda jakmile voda v sirupu začne mrznout, stane se z ní koncentrovanější sirup.
Pravidlo pro dobrý sorbet je jediné, jsou to vysoce kvalitní suroviny. Je důležité použít to nejlepší ovoce, které najdete.
Recepty na sorbety často používají alkohol, někdy jen polévkovou lžíci, aby se zlepšila textura. Alkohol snižuje bod tuhnutí sorbetu, díky čemuž je sorbet měkčí a snadněji se nabírá.
Rozdíl mezi sorbetem, šerbetem a zmrzlinou
Co je zmrzlina? | Zmrzlina je mražený dezert vyrobený z „pudinku“ vyrobeného z mléka, smetany, sladidla a často vaječných žloutků. Zmrzlina má nejvyšší obsah mléčného tuku ze všech mražených dezertů, obvykle se pohybuje mezi 14 až 25 %. Zmrzlina má nadýchanou, krémovou texturu a je mezi mraženými dezerty jedinečná. Zmrzlina se připravuje ve zmrzlinovači (podívejte se na velký test domácích zmrzlinovačů, které vám při výrobě domácího sorbetu nesmí chybět) při vysokých rychlostech, aby se do směsi přidaly vzduchové bubliny, což má za následek její jedinečnou texturu. Zmrzlina může mít obrovské množství příchutí a mohou zahrnovat cokoli od karamelu přes jahody, pistácie až po čokoládu. |
Co je šerbet? | Šerbet je mražený dezert vyrobený ze směsi ovocného pyré (nebo ovocné šťávy), sladidla a trochy mléka nebo podmáslí. Obsah tuku v šerbetu je v malém množství, díky nízkému obsahu mléčných výrobků a máslového tuku. Tuk se v šerbetu pohybuje mezi 1 a 2 %. Malé množství mléka šerbetu mu dodává krémovitost, větší než má sorbet. Šerbet je méně všestranný v příchutích než zmrzlina a je omezený hlavně na ovocné příchutě. |
Co je sorbet? | Sorbet je mražený dezert složený pouze z ovocného pyré (nebo ovocné šťávy, jako je citronová šťáva) a sladidla (obvykle cukr, jednoduchý sirup nebo likér). Zatímco zmrzlina a šerbet jsou mléčné výrobky, sorbet je bez mléčných výrobků, a proto je veganský. Sorbet je ve srovnání s většinou ostatních mražených dezertů nejvíce nízkotučný, protože neobsahuje smetanu. Vzhledem k nedostatku smetany má sorbet nejlehčí texturu ve srovnání s jinými mraženými dezerty. Podobně jako šerbet je sorbet omezen ve svých příchutích na ovocné příchutě. Recepty na sorbet často obsahují čerstvé ovoce a oblíbené příchutě sorbetů zahrnují meloun a jahodový sorbet. |
Druh ovoce ovlivňuje texturu sorbetu
Stejně tak jako se kopeček vanilkové zmrzliny liší od čokoládové nebo oříškové, ne všechny sorbety jsou stejné. Druh ovoce použitého k vytvoření sorbetu ovlivňuje nejen jeho chuť, ale i celkovou texturu.
Ovoce s vysokým obsahem pektinu, jako jsou bobule a hrozny, a ovoce s dostatkem vlákniny, jako je mango, hrušky a banány, produkuje přirozeně krémovější a sladší sorbety. V zásadě pektin a vláknina v těchto plodech působí jako přírodní zahušťovadla, což má za následek hustější strukturu.
Na druhou stranu vodnatější ovoce (jako je meloun nebo granátové jablko) vyžadují další kroky k vytvoření hladkých textur, protože toto ovoce postrádá pektin i vlákninu. Šťávy z přirozeně kyselých nebo nakyslých citrusových plodů (jako jsou pomeranče, mandarinky, citrony, limetky a grapefruity) také vyžadují více cukru, aby vytvořily příjemnější chuť.
Další způsoby, jak si sorbet vychutnat
Připravte si s ním nápoje
Proměňte sorbet v punč, který můžete vyrobit s různými kombinacemi ochuceného sorbetu, sody a džusů. Základní sorbetové punče obvykle zahrnují sodovku, jako je citronovo-limetkové nebo zázvorové pivo, sorbet jakékoli příchuti a ovocnou šťávu nebo koncentrát. Chcete-li například vyrobit základní punč s limetkovým sorbetem, zkombinujte limetkový sorbet se zázvorovým pivem a limetkovou šťávou.
Pro nealkoholické verze letních a party drinků se inspirujte těmito skvělými domácími limonádami, do kterých se sorbet neskutečně hodí. Nejen, že nápoj ochladí, ale dodá mu skvělou chuť a vytvoří z něj letní ledovou tříšť.
Připravte si skvělý dezert
Zmrzlinové sendviče se sorbetem můžete vyrobit tak, že mezi tenké sušenky vtlačíte lehce změkčený sorbet. Před podáváním zamrazte sendviče zabalené ve fólii.
Udělejte sorbetové dorty
Kovovou mixovací nádobu vyložte plastovou fólií a po celém vnitřku misky až k okrajům rozetřete silnou vrstvu změkčené zmrzliny. Vložte ji do mrazáku na 30 minut až hodinu, poté přidejte další vrstvu a znovu zmrazte.
Jak sorbet skladovat?
- Sorbety skladujte v pevné vzduchotěsné nádobě
- Nevkládejte sorbet do dvířek mrazáku, kde teploty kolísají a rozmrazování a opětovné zmrazování může způsobit, že se vytvoří krystalky
- Umístěte kousek igelitové fólie přímo na povrch sorbetu, která zabrání tvorbě ledových krystalků a udrží pachy z mrazničky od zmrzliny
- Vychutnejte si domácí sorbety co nejrychleji. Nejlepší budou 1–3 dny poté, co je uděláte