Špaldové linecké cukroví

Špaldové linecké cukroví

Co by to bylo za Vánoce bez lineckého cukroví? Připravte si linecké cukroví ze špaldové mouky. Místo cukru použijte rýžový sirup a hned je vánoční cukroví zdravější. Jestliže jste však zastánci staré dobré klasiky, můžete si udělat podle našich receptů i tradiční linecké cukroví.

INGREDIENCE

  • 600 g špaldové mouky
  • 400 g na plátky nakrájeného másla
  • 160 g rýžového sirupu (možno zaměnit i za jiné přírodní sladidlo)
  • 40 g kakaa
  • citronová kůra
  • marmeláda bez cukru
  • 300 ml kokosového krému v plechovce
  • 45 g mandlí namletých najemno
  • 20 g kakaa
  • 3 lžíce javorového sirupu (případně jiného přírodního sladidla)

POSTUP

  1. Ingredience si rozdělte na dvě poloviny a dejte je do dvou větších misek.
  2. Kakao však přidejte jen do jedné z misek.
  3. Z ingrediencí v miskách vypracujte těsto, aby se všechny suroviny spojily.
  4. Obě těsta zabalte do potravinářské folie a dejte alespoň na hodinu (ideálně na noc) do lednice.
  5. Vložte do lednice i kokosový krém v plechovce.
  6. Po hodině kokosový krém vytáhněte z lednice, vyjměte za pomoci lžíce ztuhlou část, tekutinu v plechovce ponechejte.
  7. Krém dejte do misky, přidejte k němu kakao a sirup.
  8. Suroviny smíchejte, aby vznikl krém. Nakonec přidejte ještě pomleté mandle a krém dejte zpět do lednice.
  9. Vytáhněte z lednice těsta a chvíli je nechejte odležet, než s nimi začnete pracovat.
  10. Rozválejte těsto tak, aby bylo tlusté zhruba 4 milimetry.
  11. Použijte vykrajovátka (například kolečka) a v polovině vykrojených koleček udělejte uprostřed ještě dírku.
  12. Linecké cukroví ze špaldové mouky potom dejte na plech vyložený pečicím papírem.
  13. Rozehřejte si troubu na 160 °C.
  14. Špaldové cukroví dejte péct na 10 až 15 minut.
  15. Nechejte ho vychladnout.
  16. Kolečka bez dírek potřete marmeládou či krémem a nalepte na ně kolečka s dírkou.
  17. Linecké s kokosovým krémem ponechejte v chladu, aby se krém neroztékal.  
Linecké cukroví na táce.
www.varecha.pravda.sk

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.