Jedno ze španělských národních jídel, na kterém si můžete díky našemu receptu pochutnat vždy, když na něj máte chuť!
Ingredience
- 2 šálky rýže
- 3 šálky rybího vývaru
- 1 šálek bílého vína
- 150 g kalamárů nebo chobotniček
- 12 kusů krevet
- 16 kusů slávek
- 1 šálek mraženého hrášku
- 2 větší oloupaná rajčata
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1/2 lžičky cukru
- 1 lžička sladké papriky
- olivový olej
- šafrán
- sůl, pepř
Postup
- Na pánvi s olivovým olejem osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidejte prolisované stroužky česneku a na kousky nakrájená oloupaná rajčata.
- Promíchejte a přidejte cukr, sladkou papriku, sůl a šafrán.
- Vařte až do doby, než se rajčata změní v omáčku.
- Přidejte kousky kalamárů a za stálého míchání vařte 1-2 minuty.
- Následně přisypejte rýži a hrášek, dobře promíchejte a ujistěte se, že rýže je zcela pokrytá omáčkou.
- V samostatné pánvi přiveďte k varu vývar a bílé víno.
- Nalijte jejich směs na rýži, přiveďte k varu a podle chuti dosolte.
- Důkladně promíchejte a rýži rovnoměrně rozprostřete po pánvi.
- Vařte na mírném ohni po dobu 18-20 minut.
- Po 10 minutách na rýži položte omyté slávky a krevety, přiklopte pokličkou a hlídejte.
- Jakmile na jedné straně krevety zčervenají, tak je i slávky otočte.
- Pokud se vám zdá, že je rýže příliš suchá, přidejte ještě trochu vývaru.
Mušle, které se neotevřely, před podáváním odstraňte.