Pokud patříte k lidem, kteří milují chuť vánočních perníčků, můžete připravit tyto perníkové řezy, které se hodí ke každé příležitosti navíc doplněné sladkým marcipánovým krémem.
Co budeme potřebovat
Těsto
- 440 g másla (nakrájeného a změklého)
- 350 g cukru
- 20 g jemně nastrouhané citronové kůry
- 735 g mouky
- 20 g prášku do pečiva
- 20 g mletého zázvoru
Poleva
- 260 g másla
- 85 g javorového sirupu
- 790 g slazeného kondenzovaného mléka
- 36 g mletého zázvoru
- 150 g čtvrtky vlašských ořechů (nebo jiných ořechů)
- 90 g kandovaného zázvoru
- 60 g hořké (70 %) čokolády
Postup
- Vymažte dno a boky plechu.
- Máslo a cukr spolu utřete.
- Přidejte citronovou kůru a promíchejte.
- Do směsi prosejeme mouku, prášek do pečiva a zázvor a mícháme, dokud se dobře nespojí a směs nedrží pohromadě.
- Směs odvažte a dejte stranou 400 g.
- Zbývající těsto rozprostřete rovnoměrně na plech.
- Pečte 25 minut nebo dozlatova. Vyjměte z trouby a položte na mřížku, aby vychladlo.
- K přípravě polevy dejte máslo, sirup, kondenzované mléko a mletý zázvor do hrnce a zahřívejte na střední teplotu.
- Průběžně mícháme, dokud se máslo nerozpustí a nespojí se s kondenzovaným mlékem a směs nezíská karamelovou barvu.
- Nalijte na upečený základ a rovnoměrně rozetřete.
- Vezměte odložených 400 g těsta a nalámejte ho na kousky a rozprostřete ho po zázvorovém karamelu.
- Nakonec vše posypeme vlašskými ořechy a kandovaným zázvorem.
- Pečte 20 minut, nebo dokud karamel nezíská tmavě zlatohnědou barvu a neztuhne.
- Nechte zcela vychladnout.
- Poté povrch ozdobte rozpuštěnou čokoládou.
K chutným perníkový řezům a odpolední siestě s nimi patří rozhodně výborná káva nebo čaj. Skvěle doplní sladký víkendový nebo sváteční relax a odpočinek.
Kávu si vychutnáte i díky kávovarům Dolce Gusto. Mrkněte na naši recenzi.
V teplých letních dnech si dejte zdravé studené nápoje, čerpat můžete z našich receptů.