Čerstvý listový špenát v tomto receptu na krémovou polévku vytváří zajímavou chuťovou kombinaci, která je podtržená jasně zelenou barvu.
Co budeme potřebovat
- 50 g másla
- 1 střední cibule (nakrájená nadrobno)
- 2 stroužky česneku (jemně nasekaný)
- 1 střední brambor (oloupaný a nakrájený na kostičky)
- 450 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 600 ml mléka
- 450 g čerstvého špenátu (nahrubo nakrájeného)
- jemně nastrouhaná kůra z ½ citronu
- čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
- 3 lžíce zakysané smetany
Postup
- Ve velkém hrnci rozpusťte máslo, přidáme cibuli a česnek a zvolna opékejte 5–6 minut do změknutí
- Vmíchejte brambory a 1 minutu vařte doměkka.
- Zalijte vývarem a vařte 8–10 minut, dokud se brambory nezačnou vařit.
- Přidejte mléko a přiveďte k varu, poté vmíchejte polovinu špenátu a citronovou kůru.
- Přikryjte pokličkou a duste 15 minut, dokud špenát úplně nezvadne.
- Poté ho nechte asi 5 minut vychladnout.
- Polévku nalijte do kuchyňského robotu, přidejte zbývající špenát (polévka si tak zachová zářivě zelenou a svěží chuť) a zpracujte, dokud nebude hedvábně hladká.
- Ochutnejte a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
- Pokud je polévka příliš hustá, můžete ji naředit trochou vývaru navíc.
- Polévku nalijte do misek a vmíchejte zakysanou smetanu.
Vydatná polévka se smetanou je ideálním předkrmem před pokrmy s lehkou rybou nebo lehkými recepty na křehké kuřecí maso.