Špenátová polévka se zakysanou smetanou

Špenátová polévka se zakysanou smetanou
Příprava: 20 minut Vaření: 30 minut Počet porcí: 4

Čerstvý listový špenát v tomto receptu na krémovou polévku vytváří zajímavou chuťovou kombinaci, která je podtržená jasně zelenou barvu.

Co budeme potřebovat

  • 50 g másla
  • 1 střední cibule (nakrájená nadrobno)
  • 2 stroužky česneku (jemně nasekaný)
  • 1 střední brambor (oloupaný a nakrájený na kostičky)
  • 450 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 600 ml mléka
  • 450 g čerstvého špenátu (nahrubo nakrájeného)
  • jemně nastrouhaná kůra z ½ citronu
  • čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
  • 3 lžíce zakysané smetany

Postup

  • Ve velkém hrnci rozpusťte máslo, přidáme cibuli a česnek a zvolna opékejte 5–6 minut do změknutí
  • Vmíchejte brambory a 1 minutu vařte doměkka.
  • Zalijte vývarem a vařte 8–10 minut, dokud se brambory nezačnou vařit.
  • Přidejte mléko a přiveďte k varu, poté vmíchejte polovinu špenátu a citronovou kůru.
  • Přikryjte pokličkou a duste 15 minut, dokud špenát úplně nezvadne.
  • Poté ho nechte asi 5 minut vychladnout.
  • Polévku nalijte do kuchyňského robotu, přidejte zbývající špenát (polévka si tak zachová zářivě zelenou a svěží chuť) a zpracujte, dokud nebude hedvábně hladká.
  • Ochutnejte a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
  • Pokud je polévka příliš hustá, můžete ji naředit trochou vývaru navíc.
  • Polévku nalijte do misek a vmíchejte zakysanou smetanu.
Miska plná zelené polévky z čerstvého špenátu s krutony a zakysanou smetanou.
Zdroj: delish.com

Vydatná polévka se smetanou je ideálním předkrmem před pokrmy s lehkou rybou nebo lehkými recepty na křehké kuřecí maso.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.