Kombinace špenátu a ricotty je v italské kuchyni velmi oblíbená. Vyzkoušejte ji v podobě těchto lahodných „jednohubek“.
Ingredience
Na zeleninové kuličky (cca 20 kusů)
- 250 g špenátových listů
- 250 g ricotty
- 50 g strouhaného sýru Grano Padano
- 40 g strouhanky + další na obalení
- 1 vejce
- olivový olej
- sůl, pepř
Postup
- V pánvi rozehřejte olivový olej spolu s celým stroužkem česneku.
- Přidejte předem omytý špenát a nechte ho na prudkém plameni 5-6 minut za častého míchání dusit, dokud zcela „nezvadne“.
- Vyjměte česnek, špenát slijte pomocí cedníku, a lehce ho vymačkejte špachtlí, aby ztratil přebytečnou vodu.
- Nechte špenát vychladnout a poté ho nožem nasekejte nahrubo.
- Ricottu dejte do mísy, přidejte špenát, strouhaný sýr, sůl, pepř a důkladně promíchejte.
- Přidejte strouhanku a opět promíchejte.
- Ze směsi vytvarujte kuličky o velikosti přibližně vlašského ořechu.
- V misce rozšlehejte vejce se solí a pepřem a opatrně v něm kuličky namočte.
- Poté je opatrně přendejte do misky se strouhankou a obalte.
- Obalené zeleninové kuličky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte v troubě předehřáté na 200 °C přibližně 20 minut nebo je osmažte na pánvi s olejem.