Špenátové rizoto s hlívou ústřičnou

Špenátové rizoto s hlívou ústřičnou
Příprava: 20 minut Vaření: 50 minut Počet porcí: 3

Rizoto plné chuti vhodné pro zvláštní příležitost! Je jednoduché na přípravu, zdravé a užije si ho celá vaše rodina.

Ingredience

  • 230 g hlívy ústřičné
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje (plus navíc na ozdobu)
  • 4 stroužky česneku, nasekané
  • mořská sůl dle chuti
  • 4 lžíce mirinu
  • 5 šálků zeleninového vývaru
  • 1/2 malé červené cibule, nakrájené na tenké plátky
  • 3/4 šálku na tenké plátky nakrájené jarní cibulky (bílé a zelené části)
  • 1,5 šálku rýže Arborio
  • 2/3 šálku suchého bílého vína
  • 2 šálky nakrájeného čerstvého špenátu
  • 1/2 šálku nasekané čerstvé italské petrželky
  • špetka oregana
  • 1/2 citronu
  • 1/3 šálku strouhaného sýra Parmigiano-Reggiano (plus další k servírování)
  • čerstvě mletý černý pepř

Postup

  • Očistěte houby a podélně je nakrájejte, jsou-li velké, nebo je jednoduše oddělte, pokud jsou malé.
  • Na střední pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a asi 15 sekund na něm opékejte polovinu nakrájeného česneku.
  • Přidejte houby a velkou špetku soli a houby 4 až 5 minut restujte na vysoké teplotě.
  • Přidejte mirin a pokračujte v míchání, zatímco se tekutina vaří, ještě 4 až 5 minut.
  • Vypněte oheň a nechte houby na teplé pánvi, dokud je nebudete potřebovat.
  • Zeleninový vývar přiveďte k varu a udržujte horký v přikrytém hrnci.
  • Zahřejte zbývající 2 lžíce olivového oleje ve velké nepřilnavé pánvi a smažte červenou cibuli, zbývající česnek a jarní cibulku na vysoké teplotě.
  • Míchejte, dokud se cibule nezačne barvit, asi 6 minut.
  • Přidejte rýži k cibulové směsi a míchejte ji na středním plameni po dobu 2 až 3 minut.
  • Přilijte víno a během vaření stále míchejte.
  • Přidejte špenát, petrželku a oregano a 2–3 minuty vařte, dokud špenát nezvadne.
  • K rýži přidejte polévkovou naběračku horkého vývaru a za stálého varu zamíchejte.
  • Když se tekutina téměř vsákne, přidejte další naběračku.
  • Takto pokračujte, dokud se většina vývaru nespotřebuje a rýže není al dente, 20 až 25 minut.
  • Kolem rýžových zrnek, která již nejsou křupavá, ale stále pevná, se vytvoří lehce krémová omáčka.
  • Krátce předtím, než je rizoto hotové, houby znovu promíchejte na středním plameni – stačí minutka.
  • Když rýže dosáhne dokonalé měkké a pevné struktury, vymačkejte do ní pár kapek citronové šťávy, vmíchejte poslední naběračku vývaru a strouhaný parmazán a ochutnejte.
  • V případě potřeby dochuťte další kapkou citronu nebo trochou pepře.
  • Rizoto nalijte do mělkých misek.
  • Každou porci pokapejte trochou olivového oleje a poklaďte lžící restovaných hub.
  • Přidejte další parmazán.
  • Servírujte!
Rizoto se špenátem a hlívou servírované na talíři se lžící.
www.kitchentreaty.com

Inspirujte se i našimi dalšími recepty na těstoviny s hlívou ústřičnou. Jsou rychlé a zdravé!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.