Rizoto plné chuti vhodné pro zvláštní příležitost! Je jednoduché na přípravu, zdravé a užije si ho celá vaše rodina.
Ingredience
- 230 g hlívy ústřičné
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje (plus navíc na ozdobu)
- 4 stroužky česneku, nasekané
- mořská sůl dle chuti
- 4 lžíce mirinu
- 5 šálků zeleninového vývaru
- 1/2 malé červené cibule, nakrájené na tenké plátky
- 3/4 šálku na tenké plátky nakrájené jarní cibulky (bílé a zelené části)
- 1,5 šálku rýže Arborio
- 2/3 šálku suchého bílého vína
- 2 šálky nakrájeného čerstvého špenátu
- 1/2 šálku nasekané čerstvé italské petrželky
- špetka oregana
- 1/2 citronu
- 1/3 šálku strouhaného sýra Parmigiano-Reggiano (plus další k servírování)
- čerstvě mletý černý pepř
Postup
- Očistěte houby a podélně je nakrájejte, jsou-li velké, nebo je jednoduše oddělte, pokud jsou malé.
- Na střední pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a asi 15 sekund na něm opékejte polovinu nakrájeného česneku.
- Přidejte houby a velkou špetku soli a houby 4 až 5 minut restujte na vysoké teplotě.
- Přidejte mirin a pokračujte v míchání, zatímco se tekutina vaří, ještě 4 až 5 minut.
- Vypněte oheň a nechte houby na teplé pánvi, dokud je nebudete potřebovat.
- Zeleninový vývar přiveďte k varu a udržujte horký v přikrytém hrnci.
- Zahřejte zbývající 2 lžíce olivového oleje ve velké nepřilnavé pánvi a smažte červenou cibuli, zbývající česnek a jarní cibulku na vysoké teplotě.
- Míchejte, dokud se cibule nezačne barvit, asi 6 minut.
- Přidejte rýži k cibulové směsi a míchejte ji na středním plameni po dobu 2 až 3 minut.
- Přilijte víno a během vaření stále míchejte.
- Přidejte špenát, petrželku a oregano a 2–3 minuty vařte, dokud špenát nezvadne.
- K rýži přidejte polévkovou naběračku horkého vývaru a za stálého varu zamíchejte.
- Když se tekutina téměř vsákne, přidejte další naběračku.
- Takto pokračujte, dokud se většina vývaru nespotřebuje a rýže není al dente, 20 až 25 minut.
- Kolem rýžových zrnek, která již nejsou křupavá, ale stále pevná, se vytvoří lehce krémová omáčka.
- Krátce předtím, než je rizoto hotové, houby znovu promíchejte na středním plameni – stačí minutka.
- Když rýže dosáhne dokonalé měkké a pevné struktury, vymačkejte do ní pár kapek citronové šťávy, vmíchejte poslední naběračku vývaru a strouhaný parmazán a ochutnejte.
- V případě potřeby dochuťte další kapkou citronu nebo trochou pepře.
- Rizoto nalijte do mělkých misek.
- Každou porci pokapejte trochou olivového oleje a poklaďte lžící restovaných hub.
- Přidejte další parmazán.
- Servírujte!
Inspirujte se i našimi dalšími recepty na těstoviny s hlívou ústřičnou. Jsou rychlé a zdravé!