Začneme s něčím jednoduchým! Vychutnejte si tuto krémovou omáčku v křupavém, vypečeném bochníku chleba!
Co budeme potřebovat
Na chlebovou mísu
- velký bochník
- 6 lžic extra panenského olivového oleje
- sůl
Na dip
- 4 lžíce másla (povoleného)
- 6 stroužků česneku (prolisovaného)
- 450 g artyčoků z konzervy (okapaných, rozčtvrcených)
- 280 g baby špenátu
- 1,5 lžička soli
- 450 g smetanového sýra
- 90 g jemně nastrouhaného parmezánu
- lžička černého pepře
- vnitřek chlebu nebo chipsy (na podávání, volitelné)
Postup
- Na chlebovou mísu si předehřejeme troubu na 150°C.
- Pomocí zoubkovaného nože odřízneme část horní části bochníku.
- Vydlabeme vnitřek bochníku, ale ponecháme asi 3 cm tlustou stěnu po okrajích.
- Vydlabanou část chleba společně s odříznutou částí nakrájíme na kostičky.
- Nakrájený chléb a vydlabaný bochník položíme na plech do trouby a všechen ho potřeme olivovým olejem a dochutíme solí.
- Chléb vložíme do trouby a pečeme 25–30 minut, dokud okraje vydlabaného bochníku nezezlátnou a nebudou křupavé a nakrájené kousky nezhnědnou.
- Chléb vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
- Na dip si rozpustíme máslo ve velkém hrnci.
- Přidáme česnek a za častého míchání vaříme, dokud se nerozvoní, ale nezhnědne.
- Přidáme okapané a nakrájené artyčoky a za stálého míchání vaříme ještě 1–2 minuty, dokud se neobalí v másle.
- Přidáme špenát a sůl a pokračujeme ve vaření dalších 7–8 minut, dokud špenát nezvadne a většina tekutiny se nevyvaří.
- Přidáme smetanový sýr a za stálého míchání vaříme, dokud se nerozpustí.
- Přidáme parmazán a pepř.
- Mícháme, dokud se parmazán nerozpustí a nezměkne.
- Ochutnáme a v případě potřeby dochutíme solí.
- Dip nandáme do mísy z chlebu.
- Posypeme parmazánem a špetkou pepře.
- Podáváme s opečenými kousky chleba nebo chipsy dle vašeho uvážení.
Spárujte tento pokrm se správným vínem! Vyzkoušejte k němu suchý Ryzlink rýnský nebo Ryzlink vlašský.