Nestíháte? Vyzkoušejte tento mechový dort s tvarohem pečený na plechu, který zvládnete raz dva. Nejen, že je jednoduchý, ale také si na něm všichni pochutnáte!
Ingredience na těsto
- 200 g polohrubé mouky
- 50 g mandlové mouky
- 150 g čerstvého špenátu nebo špenátového protlaku
- 1/2 balení prášku do pečiva
- 3 ks vajec (pokojové teploty)
- 130 g cukru krupice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 80 ml oleje
- šťáva z 1/2 citronu
- špetka soli
Ingredience na náplň
- 500 g tvarohu ve vaničce
- 200 g zakysané smetany
- 280 g ztužovače tvarohu
- brusinková marmeláda (nebo rybízová, jahodová,…)
Postup
- Nechte rozmrazit špenát, okapejte a vymačkejte přebytečnou tekutinu. Poté rozmixujte na jemné pyré. Čerstvý špenát omyjte, vymačkejte vodu a také rozmixujte na jemnou kaši.
- V míse smíchejte mouku s kypřícím práškem, poté vsypte i mandlovou mouku a moučnou směs nechte stranou.
- Do jiné mísy dejte žloutky (oddělené od bílků – ty si schovejte), šťávu z citronu, vanilkový extrakt, olej a špenátové pyré. Prošlehejte, aby se vše spojilo.
- Bílky vyšlehejte se špetkou soli do polotuhé konzistence. Poté přisypávejte cukr a šlehejte do tuhého sněhu.
- Nakonec vše smícháte dohromady – špenátovou směs se sypkými surovinami a nakonec vmíchejte sníh z bílků.
- Vzniklé těsto nalijte na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečte v předem vyhřáté troubě při 180°C po dobu 10-15 minut.
- Po upečení nechte vychladnout a mezitím si připravte krém.
- Smíchejte tvaroh, zakysanou smetanu a ztužovač. Vše šlehejte asi 5 minut.
- Vychladlý korpus rovnoměrně rozřízněte na dva pláty. Vršek korpusu seřízněte do roviny a odřezky si dejte stranou. První plát potřete džemem a polovinou tvarohového krému. Navrch krému položte druhou část korpusu a opět potřete krémem.
- Vršek buchty posypejte rozdrobenými odřezky, které jste si schovali. Hotový dort dejte uležet do lednice a podávejte.