Špenátový quiche

Špenátový quiche
Příprava: 15 minut Vaření: 80 minut Počet porcí: 12

Vyzkoušejte tento tradiční francouzský recept na bohatý špenátový quiche se smetanou a sýrem gruyère. Je to delikatesa!

INGREDIENCE

  • křehké těsto
  • 1 lžíce másla
  • ½ šálku na tenké plátky nakrájené šalotky
  • 4 velká vejce
  • 1,25 šálku smetany ke šlehání
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • ¾ lžičky soli
  • ⅛ lžičky kajenského pepře
  • 1 šálek jemně nastrouhaného sýru Gruyère
  • 280 g mraženého, nakrájeného špenátu, rozmraženého a vyždímaného

POSTUP

  1. Předehřejeme troubu na 200°C a nastavíme rošt do střední polohy.
  2. Křehké těsto by mělo být dostatečně měkké, aby šlo propíchnout vidličkou.
  3. Těsto rozválíme na kruh a vložíme do máslem vymazané formy.
  4. Dno a boky po celém povrchu propícháme vidličkou.
  5. Na těsto položíme pečícíme papír a zasypeme fazolemi, čočkou či rýží, aby se nám při pečení nenafouklo.
  6. Pečeme 10 až 15 minut, dokud nebude plně propečené a lehce zlaté.
  7. Vyjmeme z trouby a snížíme teplotu na 160°C.
  8. Rozehřejeme máslo na malé pánvi na středním plameni.
  9. Retujeme šalotku, dokud nebude měkká a průhledná, asi 8 minut.
  10. Dáme stranou vychladnout.
  11. Ve střední misce rozšleháme vejce, smetanu, muškátový oříšek, sůl a kajenský pepř.
  12. Upečené těsto položíme na pečící plech.
  13. Na dno těsta rozprostřeme šalotku a posypeme nastrouhaným sýrem.
  14. Špenát rovnoměrně navrstvíme na sýr.
  15. Navrch nalijeme směs vajec a smetany.
  16. Pečeme při teplotě 160°C po dobu 50 až 55 minut, dokud náplň neztuhne a vrch lehce nezezlátne.
  17. Podáváme horké nebo teplé.
Kusy francouzského slaného koláče na talířcích s vidličkou.
www.onceuponachef.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.