Vyzkoušejte tento tradiční francouzský recept na bohatý špenátový quiche se smetanou a sýrem gruyère. Je to delikatesa!
INGREDIENCE
- křehké těsto
- 1 lžíce másla
- ½ šálku na tenké plátky nakrájené šalotky
- 4 velká vejce
- 1,25 šálku smetany ke šlehání
- špetka mletého muškátového oříšku
- ¾ lžičky soli
- ⅛ lžičky kajenského pepře
- 1 šálek jemně nastrouhaného sýru Gruyère
- 280 g mraženého, nakrájeného špenátu, rozmraženého a vyždímaného
POSTUP
- Předehřejeme troubu na 200°C a nastavíme rošt do střední polohy.
- Křehké těsto by mělo být dostatečně měkké, aby šlo propíchnout vidličkou.
- Těsto rozválíme na kruh a vložíme do máslem vymazané formy.
- Dno a boky po celém povrchu propícháme vidličkou.
- Na těsto položíme pečícíme papír a zasypeme fazolemi, čočkou či rýží, aby se nám při pečení nenafouklo.
- Pečeme 10 až 15 minut, dokud nebude plně propečené a lehce zlaté.
- Vyjmeme z trouby a snížíme teplotu na 160°C.
- Rozehřejeme máslo na malé pánvi na středním plameni.
- Retujeme šalotku, dokud nebude měkká a průhledná, asi 8 minut.
- Dáme stranou vychladnout.
- Ve střední misce rozšleháme vejce, smetanu, muškátový oříšek, sůl a kajenský pepř.
- Upečené těsto položíme na pečící plech.
- Na dno těsta rozprostřeme šalotku a posypeme nastrouhaným sýrem.
- Špenát rovnoměrně navrstvíme na sýr.
- Navrch nalijeme směs vajec a smetany.
- Pečeme při teplotě 160°C po dobu 50 až 55 minut, dokud náplň neztuhne a vrch lehce nezezlátne.
- Podáváme horké nebo teplé.