Spirálové pečivo na Velikonoce

Spirálové pečivo na Velikonoce

Svátky jara jsou spojeny se spoustou tradic a jednou z nich je i pečení tradičního pečiva. Jidáše mají úžasnou chuť a připravují se vždy na Svatý čtvrtek před Velikonocemi.

Ingredience:

  • 520 g hladké mouky
  • 240 ml vlažného mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 75 g změklého nesoleného másla
  • 1 vaječný žloutek
  • 70 g krystalového cukru
  • Špetka soli
  • 1 celé vejce
  • Med na glazuru

Postup:

  • Mouku prosejeme do větší mísy a utvoříme uprostřed důlek. Rozdrobíme do něj droždí, přidáme 1/2 lžičky cukru a zalijeme 2/3 vlažného mléka. Lžící po stranách vmícháme trochu mouky do kvásku, poprášíme povrch moukou a necháme vzejít asi 30 minut.
  • Mezitím zahřejeme máslo, aby bylo vlažné, a přidáme ke kvasnicím. Přihodíme žloutek, špetku soli, cukr, zbytek vlažného mléka a pomocí vařečky pomalu zpracujeme.
  • Pracovní plochu poprášíme moukou, vyklopíme na ní těsto a důkladně rukama hněteme minimálně 10 minut, aby bylo pěkné vláčné a hladké. Na ploše jej zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout.
  • Poté rozdělíme na kousky o hmotnosti 80 g. Každý kousek vyválíme na 25 cm dlouhé a 1,5 cm silné provázky, které zatočíme do spirály.
  • Naskládáme na plech, který vyložíme pečicím papírem, zakryjeme utěrkou a necháme dalších 45 minut kynout.
  • Předehřejeme si troubu na 170 stupňů a všechny buchty potřeme rozšlehaným vejcem.
  • Vložíme do trouby a pečeme cca 15 minut, až dokud nebudou zlatohnědé.
  • Pak už jen stačí rozpustit med a ještě horké jidáše s nimi přelít.
Vynikající velikonoční kynuté buchty.
Zdroj: https://www.cooklikeczechs.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.