Svátky jara jsou spojeny se spoustou tradic a jednou z nich je i pečení tradičního pečiva. Jidáše mají úžasnou chuť a připravují se vždy na Svatý čtvrtek před Velikonocemi.
Ingredience:
- 520 g hladké mouky
- 240 ml vlažného mléka
- 20 g čerstvého droždí
- 75 g změklého nesoleného másla
- 1 vaječný žloutek
- 70 g krystalového cukru
- Špetka soli
- 1 celé vejce
- Med na glazuru
Postup:
- Mouku prosejeme do větší mísy a utvoříme uprostřed důlek. Rozdrobíme do něj droždí, přidáme 1/2 lžičky cukru a zalijeme 2/3 vlažného mléka. Lžící po stranách vmícháme trochu mouky do kvásku, poprášíme povrch moukou a necháme vzejít asi 30 minut.
- Mezitím zahřejeme máslo, aby bylo vlažné, a přidáme ke kvasnicím. Přihodíme žloutek, špetku soli, cukr, zbytek vlažného mléka a pomocí vařečky pomalu zpracujeme.
- Pracovní plochu poprášíme moukou, vyklopíme na ní těsto a důkladně rukama hněteme minimálně 10 minut, aby bylo pěkné vláčné a hladké. Na ploše jej zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout.
- Poté rozdělíme na kousky o hmotnosti 80 g. Každý kousek vyválíme na 25 cm dlouhé a 1,5 cm silné provázky, které zatočíme do spirály.
- Naskládáme na plech, který vyložíme pečicím papírem, zakryjeme utěrkou a necháme dalších 45 minut kynout.
- Předehřejeme si troubu na 170 stupňů a všechny buchty potřeme rozšlehaným vejcem.
- Vložíme do trouby a pečeme cca 15 minut, až dokud nebudou zlatohnědé.
- Pak už jen stačí rozpustit med a ještě horké jidáše s nimi přelít.