Dokonalá kombinace listového těsta, bešamelové omáčky obohacené vejci a sýrem a lahodné křupavé zeleniny.
Ingredience
- 230 g listového těsta
- 350 g cukety
- 350 g mrkve
- olivový olej
- sůl a pepř dle chuti
Bešamelová omáčka
- 300 g plnotučného mléka
- 2 vejce
- 40 g strouhaného parmazánu
- 25 g mouky
- 25 másla
- muškátový oříšek dle chuti
- sůl dle chuti
Postup
- V malém kastrůlku zahřejte mléko ochucené muškátovým oříškem.
- V jiném kastrůlku rozpusťte máslo a přidejte mouku.
- Za stálého míchání metličkou vytvořte jíšku.
- Postupně za stálého míchání přidejte horké mléko, sůl a vařte, dokud nedosáhnete husté konzistence.
- Poté nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Očistěte mrkev a cuketu a pomocí mandolíny je nakrájejte na tenké plátky.
- V misce smíchejte vejce a nastrouhaný parmazán.
- Když bešamelová omáčka vychladne, přidejte vaječnou směs a vyšlehejte dohladka.
- Listové těsto rozválejte do máslem vymazané dortové formy. Dno lehce propíchejte vidličkou a nalijte směs bešamelu, sýra a vajec.
- Následně střídavě vkládejte plátky mrkve a cukety, počínaje vnějším obvodem, a pokračujte v soustředných kruzích, dokud není dortová forma zcela zaplněna.
- Přeložte a mírně zarolujte okraje a povrch potřete olivovým olejem.
- Osolte, opepřete a pečte ve statické troubě vyhřáté na 180° asi 45 minut.
