Marinovaná kuřecí játra jsou velkou lahůdkou, a když se ještě hodí na gril, případně na pánev, v podobě špízu, pak je o skvělý pokrm postaráno. K játrům se navíc podává karamelizovaná cibule s chutí balzamika.
Ingredience:
- 600 g kuřecích jater
- 1 polévková lžíce kokosového oleje (může být i avokádový olej či ghí)
- 2 – 3 stroužky česneku
- 2 polévkové lžíce nakrájené petrželky
- 1 lžička citronové kůry
- 3 lžíce citronové šťávy
- 1 1/2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 – 2 lžičky soli
- 2 lžíce ghí
- 2 střední cibule, rozpůlené a nakrájené na plátky
- 2 lžíce balzamikového octa
- špejle či kovové jehly na špízy
Postup:
- Česnek oloupeme a prolisujeme.
- Cibuli očistíme a nakrájíme plátky
- Kuřecí játra zbavíme pojivové tkáně a rozkrájíme na 2 cm kusy.
- Do misky dáme kokosový olej, česnek, nasekanou petrželku, citronovou kůru, citronovou šťávu, olivový olej, 1 lžičku soli a důkladně promícháme.
- Jakmile máme marinádu hotovou, vložíme do ní očištěná a nakrájená játra, zamícháme a odložíme do lednice.
- Necháme marinovat minimálně 2 hodiny, ale klidně i déle.
- Poté si připravíme pánev a na středním ohni v ní rozpustíme 1 lžíci ghí.
- Přidáme cibuli, osolíme a necháme 7 minut restovat.
- Průběžně mícháme, aby cibule změkla a získala zlatohnědý nádech.
- Přilijeme balzamikový ocet, zamícháme a ještě 1 necháme vařit.
- Cibule je hotová, když se začne lepit a je mírně karamelizovaná.
- Hotovou cibuli přendáme do misky a zabalíme do alobalu, aby nevystydla.
- Vezmeme jehly či špejle na špízy a napíchneme na ně kousky jater.
- Stačí tak 4 – 6 kousků na jeden špíz.
- Můžeme je dělat na grilu, což je rychlejší, ale ten každý nemá, tak si vystačíme s pánví.
- Do velké pánve dáme rozehřát 1 lžíci ghí a vložíme do ní špízy.
- Na vyšším stupni opékáme 3 – 4 minuty z každé strany, přičemž každých 30 sekund špízy otočíme, aby se játra pekla rovnoměrně.
- Nakonec je osolíme, ještě párkrát otočíme a můžeme servírovat.
- K játrovým špízům přidáme karamelizovanou cibuli a jako přílohu třeba bramborovou kaši či pečené brambory.