Špízy s kuřecími játry a s marinádou

Špízy s kuřecími játry a s marinádou
Příprava: 15 minut Vaření: 25 minut Počet porcí: 4

Marinovaná kuřecí játra jsou velkou lahůdkou, a když se ještě hodí na gril, případně na pánev, v podobě špízu, pak je o skvělý pokrm postaráno. K játrům se navíc podává karamelizovaná cibule s chutí balzamika.

Ingredience:

  • 600 g kuřecích jater
  • 1 polévková lžíce kokosového oleje (může být i avokádový olej či ghí)
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce nakrájené petrželky
  • 1 lžička citronové kůry
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 1 1/2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 – 2 lžičky soli
  • 2 lžíce ghí
  • 2 střední cibule, rozpůlené a nakrájené na plátky
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • špejle či kovové jehly na špízy

Postup:

  • Česnek oloupeme a prolisujeme.
  • Cibuli očistíme a nakrájíme plátky
  • Kuřecí játra zbavíme pojivové tkáně a rozkrájíme na 2 cm kusy.
  • Do misky dáme kokosový olej, česnek, nasekanou petrželku, citronovou kůru, citronovou šťávu, olivový olej, 1 lžičku soli a důkladně promícháme.
  • Jakmile máme marinádu hotovou, vložíme do ní očištěná a nakrájená játra, zamícháme a odložíme do lednice.
  • Necháme marinovat minimálně 2 hodiny, ale klidně i déle.
  • Poté si připravíme pánev a na středním ohni v ní rozpustíme 1 lžíci ghí.
  • Přidáme cibuli, osolíme a necháme 7 minut restovat.
  • Průběžně mícháme, aby cibule změkla a získala zlatohnědý nádech.
  • Přilijeme balzamikový ocet, zamícháme a ještě 1 necháme vařit.
  • Cibule je hotová, když se začne lepit a je mírně karamelizovaná.
  • Hotovou cibuli přendáme do misky a zabalíme do alobalu, aby nevystydla.
  • Vezmeme jehly či špejle na špízy a napíchneme na ně kousky jater.
  • Stačí tak 4 – 6 kousků na jeden špíz.
  • Můžeme je dělat na grilu, což je rychlejší, ale ten každý nemá, tak si vystačíme s pánví.
  • Do velké pánve dáme rozehřát 1 lžíci ghí a vložíme do ní špízy.
  • Na vyšším stupni opékáme 3 – 4 minuty z každé strany, přičemž každých 30 sekund špízy otočíme, aby se játra pekla rovnoměrně.
  • Nakonec je osolíme, ještě párkrát otočíme a můžeme servírovat.
  • K játrovým špízům přidáme karamelizovanou cibuli a jako přílohu třeba bramborovou kaši či pečené brambory.
Marinovaná kuřecí játra s karamelizovanou balzamikovou cibulí.
Zdroj: https://irenamacri.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.