Toto jídlo je podobné řecké musace, ale místo lilku obsahuje brambory.
Brambory jsou nakrájené na plátky a vrství se s mletým hovězím nebo vepřovým masem, které je, před pečením, pokryto jogurtovo-vaječnou omáčkou.
Ingredience
- ¼ šálku olivového oleje
- 1 kg brambor
- 1 cibule (nakrájená na kostičky)
- 450 g mletého hovězího nebo vepřového masa
- sůl
- pepř
Poleva:
- 4 vejce
- 1 šálek jogurtu nebo zakysané smetany
- 2 šálky mléka
- sůl
- pepř
Postup
- Brambory oškrábejte a nakrájejte je na, asi 1 cm široké, plátky.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte teplotu. Osmahněte dosklovata a přidejte mleté maso. Maso ochuťte solí a pepřem.
- Maso smažte, dokud nezhnědne.
- Zatímco se maso připravuje, rozehřejte si troubu na 200 °C a připravte si pekáč, který vymažte olivovým olejem.
- Polovinu nakrájených brambor (asi 2 vrstvy) položte na dno pekáče a ochuťte solí a pepřem.
- Na brambory dejte vrstvu masové směsi, kterou pokryjte další vrstvou brambor. Takto pokračujte, dokud vám nedojde materiál. Horní vrstva by měla být tvořena brambory.
- Ve vedlejší misce smíchejte vejce, jogurt, mléko, sůl a pepř a pokrm touto směsí přelijte.
- Pečte cca 1 hodinu, dokud brambory nezměknou a vrchní část nebude zlatohnědá.
- Po upečení nechte srbskou musaku stát asi 10 minut a poté podávejte.