Srbská musaka

Srbská musaka

Toto jídlo je podobné řecké musace, ale místo lilku obsahuje brambory. 

Brambory jsou nakrájené na plátky a vrství se s mletým hovězím nebo vepřovým masem, které je, před pečením, pokryto jogurtovo-vaječnou omáčkou. 

Ingredience

  • ¼ šálku olivového oleje
  • 1 kg brambor 
  • 1 cibule (nakrájená na kostičky)
  • 450 g mletého hovězího nebo vepřového masa
  • sůl 
  • pepř

Poleva:

  • 4 vejce
  • 1 šálek jogurtu nebo zakysané smetany
  • 2 šálky mléka
  • sůl 
  • pepř

Postup

  • Brambory oškrábejte a nakrájejte je na, asi 1 cm široké, plátky.
  • Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte teplotu. Osmahněte dosklovata a přidejte mleté maso. Maso ochuťte solí a pepřem. 
  • Maso smažte, dokud nezhnědne. 
  • Zatímco se maso připravuje, rozehřejte si troubu na 200 °C a připravte si pekáč, který vymažte olivovým olejem. 
  • Polovinu nakrájených brambor (asi 2 vrstvy) položte na dno pekáče a ochuťte solí a pepřem. 
  • Na brambory dejte vrstvu masové směsi, kterou pokryjte další vrstvou brambor. Takto pokračujte, dokud vám nedojde materiál. Horní vrstva by měla být tvořena brambory.
  • Ve vedlejší misce smíchejte vejce, jogurt, mléko, sůl a pepř a pokrm touto směsí přelijte. 
  • Pečte cca 1 hodinu, dokud brambory nezměknou a vrchní část nebude zlatohnědá.
  • Po upečení nechte srbskou musaku stát asi 10 minut a poté podávejte.

Srbská musaka s mletým masem a pečeným lilkem, servírovaná na bílém talíři.
tarasmulticulturaltable.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.