Srbské rizoto

Srbské rizoto
Příprava: 20 minut Vaření: 30 minut Počet porcí: 3

Rizoto po srbsku zná většina z nás ze školní jídelny. Jedná se o počeštělý název pro tradiční balkánský džuveč. Od ostatních typů rizota se liší zejména použitím červených paprik, rajčat a protlaku, které mu dodají jeho charakteristické zbarvení. V tradičním džuveči je také v porovnání se zeleninou a masem menší množství rýže.

Ingredience

  • 300 g rýže
  • 300 g vepřového masa
  • 2-3 PL rajčatového pyré
  • 2-3 PL sekaných sterilovaných rajčat
  • 80 g sterilizovaného hrášku
  • 1 červená paprika
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 600 ml vývaru
  • olivový olej
  • sladká paprika
  • sůl
  • pepř

Na posypání

  • strouhaný sýr
  • čerstvá petrželka

Postup

  1. Na oleji zlehka orestujte nadrobno nakrájenou cibuli.
  2. Přidejte na kostičky nakrájené vepřové maso, osolte, opepřete a několik minut restujte.
  3. Následně přidejte nakrájenou červenou papriku, česnek, rajčatové pyré a sladkou papriku.
  4. Důkladně promíchejte a nechte několik minut dusit.
  5. Ke směsi přisypte rýži, sterilizovaný hrášek, sekaná sterilovaná rajčata a vše zalijte vývarem.
  6. Hrnec přiklopte pokličkou a duste až do doby, kdy je rýže měkká.
  7. Vývar by se neměl zcela vyvařit, pokud je třeba, přilijte během dušení vývar ještě jednou tak, aby mělo rizoto správnou konzistenci.
  8. Dosolte dle potřeby a servírujte posypané strouhaným sýrem či nasekanou čerstvou petrželkou.
Rýžový pokrm se zeleninou a rajčatovým protlakem
zdroj: elavegan.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.