Rizoto po srbsku zná většina z nás ze školní jídelny. Jedná se o počeštělý název pro tradiční balkánský džuveč. Od ostatních typů rizota se liší zejména použitím červených paprik, rajčat a protlaku, které mu dodají jeho charakteristické zbarvení. V tradičním džuveči je také v porovnání se zeleninou a masem menší množství rýže.
Ingredience
- 300 g rýže
- 300 g vepřového masa
- 2-3 PL rajčatového pyré
- 2-3 PL sekaných sterilovaných rajčat
- 80 g sterilizovaného hrášku
- 1 červená paprika
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 600 ml vývaru
- olivový olej
- sladká paprika
- sůl
- pepř
Na posypání
- strouhaný sýr
- čerstvá petrželka
Postup
- Na oleji zlehka orestujte nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidejte na kostičky nakrájené vepřové maso, osolte, opepřete a několik minut restujte.
- Následně přidejte nakrájenou červenou papriku, česnek, rajčatové pyré a sladkou papriku.
- Důkladně promíchejte a nechte několik minut dusit.
- Ke směsi přisypte rýži, sterilizovaný hrášek, sekaná sterilovaná rajčata a vše zalijte vývarem.
- Hrnec přiklopte pokličkou a duste až do doby, kdy je rýže měkká.
- Vývar by se neměl zcela vyvařit, pokud je třeba, přilijte během dušení vývar ještě jednou tak, aby mělo rizoto správnou konzistenci.
- Dosolte dle potřeby a servírujte posypané strouhaným sýrem či nasekanou čerstvou petrželkou.