Srbský ajvar z grilované zeleniny

Srbský ajvar z grilované zeleniny

Tento recept je určen zejména pro letní období, kdy na zahrádce každý víkend rozpálíte svůj gril a vychutnáváte si slunečních paprsků u dobrého jídla, jako jsou například tyto recepty na grilované dobroty. Červená paprika a lilek grilované na dřevěném uhlí, totiž dodávají této sladké a pikantní srbské omáčce příjemný nádech kouře.

Co budeme potřebovat

  1. 1 kg červené papriky
  2. 750 g lilku
  3. 5 stroužků čerstvě nasekaného česneku
  4. 60 ml slunečnicového nebo olivového oleje
  5. Lžíce bílého octa
  6. Lžička soli
  7. Čerstvě mletý černý pepř

Postup

  1. V grilu si zapálíme dřevěné uhlí
  2. Když je veškeré dřevěné uhlí zapáleno a pokryto šedým popelem nahrneme uhlíky na jednu stranu grilu
  3. Umístíme grilovací rošt na místo a zakryjeme ho
  4. Gril necháme 5 minut předehřát
  5. Poté očistíme a naolejujeme grilovací rošt
  6. Papriky položíme na rozpálenou stranu grilu (tam kde jsou uhlíky) a pečeme, 10-15 minut dokud celé nezčernají
  7. Přeneseme je z grilu do velké mísy, zakryjeme plastovým obalem a necháme uležet, dokud nevychladnou, aby se daly oloupat, přibližně 20 minut
  8. Z paprik odstraníme připálenou slupku, semena a jádřince
  9. Zatímco papriky chladnou, propícháme slupku lilku po celém povrchu vidličkou
  10. Umístíme lilek na chladnou stranu grilu (tam kde nejsou uhlíky)
  11. Přikryjeme a pečeme asi 30 minut, dokud slupka neztmavne a nezvrásní se a lilek nebude rovnoměrně měkký, když ho stlačíte kleštěmi
  12. V polovině pečení lilek otočíme, aby se rovnoměrně opekl
  13. Lilek vyndáme z grilu a necháme ho uležet, dokud nevychladne, aby se s ním dalo pracovat
  14. Poté ho ořízneme a podélně rozkrojíme
  15. Lžící vydlabeme dužinu lilku a slupku vyhodíme
  16. Pečenou červenou papriku, dužinu z lilku a česnek vložíme do kuchyňského robotu s ocelovou čepelí
  17. Mixujeme, dokud zelenina není hrubě nasekaná
  18. Přidáme olej, ocet a sůl a znovu mixujeme, dokud se vše spolu nepromíchá a nezapracuje do jemné struktury
  19. Omáčku vložíme do pánve a přivedeme k varu
  20. Poté teplotu snížíme a za občasného míchání vaříme po dobu 30 minut
  21. Ajvar sundáme z plotny a dochutíme solí a pepřem
  22. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a poté ho ihned servírujeme nebo ho uložíme do vzduchotěsné nádoby a skladujeme v lednici po dobu až dvou týdnů
Výborná omáčka přímo z grilu, s lilkem a paprikou.
Zdroj: sweetsandlifestyle.com

Zkuste v kuchyňském robotu smíchat:
300 g ajvaru
100 g ovčího sýra (nebo kozího sýra)
Střední cibuli
2 stroužky česneku
Špetku pepře
3 lžíce zakysané smetany


Vezměte si k ruce čerstvý bochník chleba (nebo si ho upečte podle našeho receptu na domácí pečivo) a naneste ajvar. Posypte jí trochou soli a pepře, položte na ni váš oblíbený sýr, který mimochodem můžete zapéct, a vychutnejte si tuto lahodnou pomazánku z ajvaru.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.