Tento recept je určen zejména pro letní období, kdy na zahrádce každý víkend rozpálíte svůj gril a vychutnáváte si slunečních paprsků u dobrého jídla, jako jsou například tyto recepty na grilované dobroty. Červená paprika a lilek grilované na dřevěném uhlí, totiž dodávají této sladké a pikantní srbské omáčce příjemný nádech kouře.
Co budeme potřebovat
- 1 kg červené papriky
- 750 g lilku
- 5 stroužků čerstvě nasekaného česneku
- 60 ml slunečnicového nebo olivového oleje
- Lžíce bílého octa
- Lžička soli
- Čerstvě mletý černý pepř
Postup
- V grilu si zapálíme dřevěné uhlí
- Když je veškeré dřevěné uhlí zapáleno a pokryto šedým popelem nahrneme uhlíky na jednu stranu grilu
- Umístíme grilovací rošt na místo a zakryjeme ho
- Gril necháme 5 minut předehřát
- Poté očistíme a naolejujeme grilovací rošt
- Papriky položíme na rozpálenou stranu grilu (tam kde jsou uhlíky) a pečeme, 10-15 minut dokud celé nezčernají
- Přeneseme je z grilu do velké mísy, zakryjeme plastovým obalem a necháme uležet, dokud nevychladnou, aby se daly oloupat, přibližně 20 minut
- Z paprik odstraníme připálenou slupku, semena a jádřince
- Zatímco papriky chladnou, propícháme slupku lilku po celém povrchu vidličkou
- Umístíme lilek na chladnou stranu grilu (tam kde nejsou uhlíky)
- Přikryjeme a pečeme asi 30 minut, dokud slupka neztmavne a nezvrásní se a lilek nebude rovnoměrně měkký, když ho stlačíte kleštěmi
- V polovině pečení lilek otočíme, aby se rovnoměrně opekl
- Lilek vyndáme z grilu a necháme ho uležet, dokud nevychladne, aby se s ním dalo pracovat
- Poté ho ořízneme a podélně rozkrojíme
- Lžící vydlabeme dužinu lilku a slupku vyhodíme
- Pečenou červenou papriku, dužinu z lilku a česnek vložíme do kuchyňského robotu s ocelovou čepelí
- Mixujeme, dokud zelenina není hrubě nasekaná
- Přidáme olej, ocet a sůl a znovu mixujeme, dokud se vše spolu nepromíchá a nezapracuje do jemné struktury
- Omáčku vložíme do pánve a přivedeme k varu
- Poté teplotu snížíme a za občasného míchání vaříme po dobu 30 minut
- Ajvar sundáme z plotny a dochutíme solí a pepřem
- Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a poté ho ihned servírujeme nebo ho uložíme do vzduchotěsné nádoby a skladujeme v lednici po dobu až dvou týdnů
Zkuste v kuchyňském robotu smíchat:
300 g ajvaru
100 g ovčího sýra (nebo kozího sýra)
Střední cibuli
2 stroužky česneku
Špetku pepře
3 lžíce zakysané smetany
Vezměte si k ruce čerstvý bochník chleba (nebo si ho upečte podle našeho receptu na domácí pečivo) a naneste ajvar. Posypte jí trochou soli a pepře, položte na ni váš oblíbený sýr, který mimochodem můžete zapéct, a vychutnejte si tuto lahodnou pomazánku z ajvaru.