Srbský makový závin

Srbský makový závin
Příprava: 30 minut Vaření: 60 minut Počet porcí: 15

Srbská kuchyně je nevyčerpatelným zdrojem inspirace pro ty, kteří rádi vaří a kteří si rádi užijí dokonalé balkánské chutě. Tento závin je jedním z nadčasových dezertů, který si můžete hravě připravit i vy.

Ingredience

Na těsto:

  • 1 kg mouky
  • 150 g cukru
  • 4 žloutky
  • asi 7 dl mléka (nebo vody)
  • 1 balení droždí
  • špetka soli
  • 150 g sádla nebo margarínu

Na náplň:

  • 600 g máku
  • 500 ml mléka (nebo vody)
  • 400 g cukru

Postup                                       

  1. Smíchejte droždí s trochou cukru, mouky a teplé vody a nechte jej na teplém místě, aby nabylo.
  2. Přidejte k prosáté mouce rozpuštěný margarín nebo tuk, cukr, žloutky a trochu soli (dle chuti můžete přidat trochu nastrouhané citronové nebo pomerančové kůry a vlašských ořechů), přidejte kynuté droždí a začněte hníst těsto.
  3. Zakryjte ručníkem a nechte kynout.
  4. Jakmile se zvedne, rozdělte jej na polovinu nebo na tři části a každou část vyválejte válečkem.
  5. Připravte si náplň.   
  6. Vařte mák s mlékem a smíchejte s cukrem (můžete také přidat rozinky nebo jemně nasekané ořechy).
  7. Vyválené těsto natřete margarínem, pak náplní, závin přeložte a nechejte ho asi 15 minut odležet.
  8. Poté ho přesuňte na vymazaný plech, potřete bílkem a pečte hodinu při teplotě 220°C.
  9. Na konci pečení jej ještě horký posypte moučkovým cukrem.
Závin plněný mákem nakrájený a servírovaný na ubruse.
www.serbia.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.