Srbská kuchyně je nevyčerpatelným zdrojem inspirace pro ty, kteří rádi vaří a kteří si rádi užijí dokonalé balkánské chutě. Tento závin je jedním z nadčasových dezertů, který si můžete hravě připravit i vy.
Ingredience
Na těsto:
- 1 kg mouky
- 150 g cukru
- 4 žloutky
- asi 7 dl mléka (nebo vody)
- 1 balení droždí
- špetka soli
- 150 g sádla nebo margarínu
Na náplň:
- 600 g máku
- 500 ml mléka (nebo vody)
- 400 g cukru
Postup
- Smíchejte droždí s trochou cukru, mouky a teplé vody a nechte jej na teplém místě, aby nabylo.
- Přidejte k prosáté mouce rozpuštěný margarín nebo tuk, cukr, žloutky a trochu soli (dle chuti můžete přidat trochu nastrouhané citronové nebo pomerančové kůry a vlašských ořechů), přidejte kynuté droždí a začněte hníst těsto.
- Zakryjte ručníkem a nechte kynout.
- Jakmile se zvedne, rozdělte jej na polovinu nebo na tři části a každou část vyválejte válečkem.
- Připravte si náplň.
- Vařte mák s mlékem a smíchejte s cukrem (můžete také přidat rozinky nebo jemně nasekané ořechy).
- Vyválené těsto natřete margarínem, pak náplní, závin přeložte a nechejte ho asi 15 minut odležet.
- Poté ho přesuňte na vymazaný plech, potřete bílkem a pečte hodinu při teplotě 220°C.
- Na konci pečení jej ještě horký posypte moučkovým cukrem.