Pepřová řeřicha a kořeněné zelí dodávají tomuto jídlu s kýtou ze srny nádherně podzimní nádech. Nebojte se experimentovat a připravte si i další lahodné recepty alá zvěřina podle nás!
Co budeme potřebovat
- 500 g srnčí kýty
- 120 g čerstvého sena
- 100 g másla
- 2 lžíce oleje
- sůl
- pepř
Na omáčku
- 500 g srnčích odřezků
- 40 g másla
- 50 g šalotky
- 3 stroužky česneku
- 200 ml kuřecího vývaru
- 1 lžíce řeřichy
- lžička másla
Na zelí
- 1 špetka hřebíčku
- 2 hvězdičky anýzu
- 1 tyčinka skořice
- 450 g červeného zelí
- 100 ml malinového octa
- 135 g džemu z červeného rybízu
- pepř
- sůl
Na celer
- 1/2 celeru
- 100 ml oleje
- 120 g másla
- 2 snítky čerstvého tymiánu
Postup
- Na přípravu zvěřinové omáčky orestujte odřezky ze zvěřiny na 30 g másla, dokud nezhnědnou a nezkaramelizují.
- Přidejte šalotku, česnek a hnědý kuřecí vývar, přiveďte k varu a vařte do konzistence omáčky.
- Chcete-li připravit pečený celer, oloupejte celer a nakrájejte ho na 8 cm kousky. Celé je osmahněte na oleji.
- Přidejte máslo a tymián, ztlumte teplotu a pomalu vařte, celou dobu podlévejte do měkka, což by mělo trvat asi 20 minut.
- Chcete-li připravit červené zelí, zavažte koření do kousku mušelínu. Smíchejte všechny ingredience v pánvi s kořením v mušelínu, přikryjte a pomalu vařte asi 1 hodinu, dokud nezměknou.
- Sundáme poklici a dusíme, dokud nevznikne řídký sirup. Dochuťte solí a pepřem.
- Rozpalte pánev a srnčí maso na trošce oleje po celém povrchu krátce orestujte.
- Polovinu sena dejte do velké pánve s poklicí. Srnčí maso potřete 80 g másla a položte na seno
- Navrch nasypte zbytek sena a přiklopte pokličkou.
- Vařte v předehřáté troubě na 180 stupňů 14-16 minut.
- Nechte alespoň 20 minut odpočívat, poté okořeňte a znovu krátce osmahněte na rozpálené pánvi na troše oleje a másla.
- Zvěřinovou omáčku prohřejte, přidejte kousek másla a řeřichu.
- Chcete-li podávat, srnčí kýtu nakrájejte, navrch nasypte trochu červeného zelí a na závěr naaranžujte celer a přelijte omáčkou.
Kýtu ze srnčího masa podávejte s klasickým houskovým knedlíkem, bramborovými chlupatými knedlíky nebo s nadýchanou rýží. Všechny recepty najdete u nás a jsou prvotřídní.