Srnčí kýta vařená na seně s pečeným celerem a dušeným červeným zelím

Srnčí kýta vařená na seně s pečeným celerem a dušeným červeným zelím

Pepřová řeřicha a kořeněné zelí dodávají tomuto jídlu s kýtou ze srny nádherně podzimní nádech. Nebojte se experimentovat a připravte si i další lahodné recepty alá zvěřina podle nás!

Co budeme potřebovat

  • 500 g srnčí kýty
  • 120 g čerstvého sena
  • 100 g másla
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • pepř

Na omáčku

  • 500 g srnčích odřezků
  • 40 g másla
  • 50 g šalotky
  • 3 stroužky česneku
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • 1 lžíce řeřichy
  • lžička másla

Na zelí

  • 1 špetka hřebíčku
  • 2 hvězdičky anýzu
  • 1 tyčinka skořice
  • 450 g červeného zelí
  • 100 ml malinového octa
  • 135 g džemu z červeného rybízu
  • pepř
  • sůl

Na celer

  • 1/2 celeru
  • 100 ml oleje
  • 120 g másla
  • 2 snítky čerstvého tymiánu

Postup

  • Na přípravu zvěřinové omáčky orestujte odřezky ze zvěřiny na 30 g másla, dokud nezhnědnou a nezkaramelizují.
  • Přidejte šalotku, česnek a hnědý kuřecí vývar, přiveďte k varu a vařte do konzistence omáčky.
  • Chcete-li připravit pečený celer, oloupejte celer a nakrájejte ho na 8 cm kousky. Celé je osmahněte na oleji.
  • Přidejte máslo a tymián, ztlumte teplotu a pomalu vařte, celou dobu podlévejte do měkka, což by mělo trvat asi 20 minut.
  • Chcete-li připravit červené zelí, zavažte koření do kousku mušelínu. Smíchejte všechny ingredience v pánvi s kořením v mušelínu, přikryjte a pomalu vařte asi 1 hodinu, dokud nezměknou.
  • Sundáme poklici a dusíme, dokud nevznikne řídký sirup. Dochuťte solí a pepřem.
  • Rozpalte pánev a srnčí maso na trošce oleje po celém povrchu krátce orestujte.
  • Polovinu sena dejte do velké pánve s poklicí. Srnčí maso potřete 80 g másla a položte na seno
  • Navrch nasypte zbytek sena a přiklopte pokličkou.
  • Vařte v předehřáté troubě na 180 stupňů 14-16 minut.
  • Nechte alespoň 20 minut odpočívat, poté okořeňte a znovu krátce osmahněte na rozpálené pánvi na troše oleje a másla.
  • Zvěřinovou omáčku prohřejte, přidejte kousek másla a řeřichu.
  • Chcete-li podávat, srnčí kýtu nakrájejte, navrch nasypte trochu červeného zelí a na závěr naaranžujte celer a přelijte omáčkou.

Kýtu ze srnčího masa podávejte s klasickým houskovým knedlíkem, bramborovými chlupatými knedlíky nebo s nadýchanou rýží. Všechny recepty najdete u nás a jsou prvotřídní.

Srnčí maso se zelím a opečeným bramborem.
Zdroj: greatbritishchefs.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.