Příprava: 40 minut
Vaření: 80 minut
Počet porcí: 6
Doba přípravy: 120 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 6
Ingredience
- 1 až 1 a 1/2 kg srnčí pečeně (vykostěné)
- 25 dkg kořenové zeleniny
- 1 l zeleninového vývaru
- 500 ml červeného vína
- 2 cibule
- 10 kuliček celého pepře
- 5 bobulí jalovce
- 5 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- 3 lžíce rajského protlaku
- 3 lžíce hladké mouky
- 5 lžic oleje
- sůl
- mletý pepř
- 3 lžíce zakysané smetany
Postup receptu
- Maso omyjeme, osušíme osolíme a opepříme
- V pekáčku rozehřejeme olej a maso na něm ze všech stran zprudka opečeme
- Zeleninu očistíme, nakrájíme na kostky, přidáme k pečeni a osmahneme
- Přidáme rajský protlak, koření, poprášíme moukou a opékáme další 3 minuty
- Dusíme za stálého přilévání vína, víno necháme odpařit a přilijeme další část
- Až se zcela odpaří, přilijeme díl vývaru, pekáček zakryjeme a vložíme do předem vyhřáté trouby
- Maso dusíme cca 100 minut a občas jej obrátíme
- Vyjmeme z pekáčku, zabalíme do alobalu a omáčku přecedíme přes síto
- Máme-li omáčku příliš řídkou, necháme ji trochu odpařit nebo přidáme několik vloček másla
- Je-li příliš hustá, zředíme ji několika lžícemi vývaru
- Do omáčky přidáme zakysanou smetanu, osolíme, opepříme, maso nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou