Tak tohle je naprostá delikatesa aneb zamilujte se do srnčího masa, i když jste předtím zvěřině dvakrát neholdovali. Srnčí dušené spolu s kořenovou zeleninou, červeným vínem a brusinkami, nakonec dochucené smetanou a ostružinovým džemem, a podávané s knedlíkem. Mňam!
Co budete potřebovat
- 2 střední červené cibule
- 100 g mrkve
- 50 g petržele
- 1,6 kg srnčí plece bez kosti
- sůl a pepř
- 100 g sádla
- 2-3 snítky tymiánu
- trochu citronové kůry
- 1 bobkový list
- 1 zarovnaná lžíce hladké mouky
- 350 ml Frankovky
- 350 ml hovězího vývaru
- 1 lžíce brusinek
- 1 stroužek česneku
- trochu okraje ze slaniny
- 1-2 lžičky ostružinového džemu (pokud neseženete, použijte více brusinek)
- 150 ml smetany ke šlehání
- 150 ml zakysané smetany
Postup
- Cibuli nakrájejte na kostičky, mrkev, petržel a celer nasekejte nahrubo; maso nakrájejte na kostky o velikosti cca 4 cm.
- Maso lehce osolte, opepřete a osmahněte na sádle.
- Přidejte cibuli a společně orestujte.
- Současně osmahněte zeleninu na másle a přidejte k masu.
- Přidejte tymián, citronovou kůru a bobkový list.
- Důkladně promíchejte a lehce poprašte moukou.
- Přidejte 200 ml červeného vína a hovězí vývar.
- Přidejte sůl a pepř podle chuti a vmíchejte brusinky.
- Stroužky česneku oloupejte a přidejte je do omáčky celé.
- Přidejte okraje ze slaniny.
- Vše dobře promíchejte, přikryjte a duste, dokud maso nezměkne, což bude trvat asi hodinu.
- Maso a bobkový list vyjměte, omáčku promíchejte a přeceďte přes síto.
- Přidejte ostružinový džem a zbytek červeného vína, podle chuti osolte, opepřete a přiveďte k varu.
- Maso vraťte do hrnce a vše společně poduste.
- Přidejte smetanu a zakysanou smetanu, promíchejte a ještě jednou dochuťte.
- Podávejte s houskovým nebo bramborovým knedlíkem.