Vyzkoušejte tento tradiční recept s uzeným masem. Uzené můžete nahradit třeba pancettou.
Ingredience
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 1 větší cibuli nakrájenou na kostičky
- 140g uzeného masa
- 1 mrkev (asi 120 g), jemně nakrájenou na kostičky
- 1 lžička mletého kmínu
- 2 stroužky česneku, nadrceného
- 1 chilli, jemně nakrájené (nemusí být)
- 1-2 kostky masoxu nebo kuřecího bujónu
- 250g červené čočky – opláchnuté
- Nakrájený starší chléb nebo rohlík na krutony
Postup
- Ve větším hrnci zahřejte olivový olej, přidejte cibuli, nakrájené uzené a mrkev. Vařte na mírném až středním ohni po dobu 10 minut, dokud cibule nezměkne.
- Přidejte kmín, česnek, chilli a vařte další 1 – 2 minuty.
- Nalijte 1,25 litru vroucí vody, rozdrobte masox a nakonec přidejte čočku.
- Přiveďte varu a za občasného míchání vařte 20 minut.
- Polévku dosolte dle chuti.
- Mezitím si na malé pánvi osmažte krutonky z chleba asi 10 minut, do křupava.
- Polévku podávejte posypanou krutony.