Šťáva z bezinek

Šťáva z bezinek
Příprava: 20 minut Vaření: 40 minut Počet porcí: 1

Jednoduchý, ale velmi chutný. Přesně takový je tento recept na lahodný domácí bezinkový džus. Jde o tradiční a oblíbený severský recept, který se používá už mnoho let.

Ingredience:

  • 2,5 kg bezinek
  • 12 jablek
  • 1 litr vody
  • 800 g cukru

Postup:

  • Bezinky očistíme téměř od všech větví a větviček, důkladně omyjeme a dáme do velkého hrnce.
  • Jablka umyjeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na kousky a přidáme do hrnce k bezinkám.
  • Zalijeme vodou a přivedeme k varu. Necháme vařit zhruba 30 minut, případně tak dlouho, dokud bobule nepustí veškerou šťávu.
  • Připravíme si jiný velký hrnec, dáme přes něj čistou utěrku nebo jemné síto a směs do něj přelijeme.
  • Pomocí lžíce nebo vařečky mačkáme bobule, co nejvíce to jde, abychom z nich dostali všechnu šťávu.
  • Když vše rozmačkáme, necháme ještě síto na hrnci, aby odkapalo opravdu úplně všechno.
  • Jakmile máme dokapáno, sundáme síto či utěrku, postavíme hrnec na plotnu a koncentrovanou šťávu zahřejeme na středním ohni.
  • Přisypeme cukr a za stálého míchání vaříme, až se veškerý cukr rozpustí.
  • Ve chvíli kdy k tomu dojde a cukr se začlení do šťávy, můžeme odstavit z plotny a přelít do připravené čisté uzavíratelné lahve.
  • Naplněnou lahev dobře uzavřeme a necháme vychladnout.
  • Pak už jen stačí udržovat šťávu v chladu a používat dle potřeby a chuti.
Skvělá bezinková šťáva na přípravu domácí limonády nebo džusu.
Zdroj: https://nordicfoodliving.com/
Komentáře
  1. Dobrý den, vyzkoušel jsem spoustu způsobů. Mám ale stále problém. Nepodařilo se mi nikdy docílit toho, aby zavařené fazolky byly krásně světle zelené. Tak jako od Bonduel. Poradíte? Jiří Macháček. Děkuji

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.