Šťáva z bezinek

Šťáva z bezinek
Příprava: 20 minut Vaření: 40 minut Počet porcí: 1

Jednoduchý, ale velmi chutný. Přesně takový je tento recept na lahodný domácí bezinkový džus. Jde o tradiční a oblíbený severský recept, který se používá už mnoho let.

Ingredience:

  • 2,5 kg bezinek
  • 12 jablek
  • 1 litr vody
  • 800 g cukru

Postup:

  • Bezinky očistíme téměř od všech větví a větviček, důkladně omyjeme a dáme do velkého hrnce.
  • Jablka umyjeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na kousky a přidáme do hrnce k bezinkám.
  • Zalijeme vodou a přivedeme k varu. Necháme vařit zhruba 30 minut, případně tak dlouho, dokud bobule nepustí veškerou šťávu.
  • Připravíme si jiný velký hrnec, dáme přes něj čistou utěrku nebo jemné síto a směs do něj přelijeme.
  • Pomocí lžíce nebo vařečky mačkáme bobule, co nejvíce to jde, abychom z nich dostali všechnu šťávu.
  • Když vše rozmačkáme, necháme ještě síto na hrnci, aby odkapalo opravdu úplně všechno.
  • Jakmile máme dokapáno, sundáme síto či utěrku, postavíme hrnec na plotnu a koncentrovanou šťávu zahřejeme na středním ohni.
  • Přisypeme cukr a za stálého míchání vaříme, až se veškerý cukr rozpustí.
  • Ve chvíli kdy k tomu dojde a cukr se začlení do šťávy, můžeme odstavit z plotny a přelít do připravené čisté uzavíratelné lahve.
  • Naplněnou lahev dobře uzavřeme a necháme vychladnout.
  • Pak už jen stačí udržovat šťávu v chladu a používat dle potřeby a chuti.
Skvělá bezinková šťáva na přípravu domácí limonády nebo džusu.
Zdroj: https://nordicfoodliving.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.