Jednoduchý, ale velmi chutný. Přesně takový je tento recept na lahodný domácí bezinkový džus. Jde o tradiční a oblíbený severský recept, který se používá už mnoho let.
Ingredience:
- 2,5 kg bezinek
- 12 jablek
- 1 litr vody
- 800 g cukru
Postup:
- Bezinky očistíme téměř od všech větví a větviček, důkladně omyjeme a dáme do velkého hrnce.
- Jablka umyjeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na kousky a přidáme do hrnce k bezinkám.
- Zalijeme vodou a přivedeme k varu. Necháme vařit zhruba 30 minut, případně tak dlouho, dokud bobule nepustí veškerou šťávu.
- Připravíme si jiný velký hrnec, dáme přes něj čistou utěrku nebo jemné síto a směs do něj přelijeme.
- Pomocí lžíce nebo vařečky mačkáme bobule, co nejvíce to jde, abychom z nich dostali všechnu šťávu.
- Když vše rozmačkáme, necháme ještě síto na hrnci, aby odkapalo opravdu úplně všechno.
- Jakmile máme dokapáno, sundáme síto či utěrku, postavíme hrnec na plotnu a koncentrovanou šťávu zahřejeme na středním ohni.
- Přisypeme cukr a za stálého míchání vaříme, až se veškerý cukr rozpustí.
- Ve chvíli kdy k tomu dojde a cukr se začlení do šťávy, můžeme odstavit z plotny a přelít do připravené čisté uzavíratelné lahve.
- Naplněnou lahev dobře uzavřeme a necháme vychladnout.
- Pak už jen stačí udržovat šťávu v chladu a používat dle potřeby a chuti.