Šťavnatá krůta na másle

Šťavnatá krůta na másle

Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na jemnou a šťavnatou pečenou krůtu s máslem. Díky němu hravě vyzkouzlíte vánoční večeři bez stresu.

INGREDIENCE

  • 20 ml řepkového oleje
  • 1 x 5 kg kvalitní krůta (nechte si od řezníka odstranit křídla a krk a ať vám je nakrájí na kousky o velikosti 2,5 cm)
  • 40 g másla, změklého na pokojovou teplotu
  • 2 špetky vloček mořské soli
  • 2 špetky čerstvě mletého bílého pepře
  • 200 ml vody
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 1-2 lžičky kořenového škrobu arrowroot, rozpuštěného v 1 lžíci studené vody ​​
  • opečené brambory a dušená sezónní zelenina, k podávání

POSTUP

  • Krůtu vyndejte z lednice a přiveďte k pokojové teplotě – bude to trvat minimálně hodinu.
  • Předehřejte troubu na 230 stupňů Celsia.
  • Zahřejte řepkový olej ve velkém pekáči na sporáku.
  • Přidejte nakrájená krůtí křídla a krk a opékejte 8–10 minut, přičemž kousky otočte každé 2–3 minuty.
  • Mezitím v malé misce změkčete máslo, poté dochuťte solí a mletým bílým pepřem.
  • Ochuceným máslem potřete celou krůtu.
  • Jakmile nakrájená křídla a krk zhnědnou, přidejte zbývající máslo do pekáčku.
  • Položte krůtu na křídla a pečte v troubě 30 minut.
  • Krůtu vyndejte z trouby a vše pokapejte šťávou z pečení.
  • Snižte teplotu trouby na 160 stupňů Celsia.
  • Nalijte vodu do pekáče, vraťte krůtu do trouby a pokračujte v pečení další hodinu, každých 20 minut zalévejte krůtu  šťávou z pečení.
  • Na konci doby pečení vyzkoušejte, že je krůta propečená, zapíchnutím špejle do nejtlustší části stehna; pokud šťáva vytéká, je maso propečené.
  • Případně použijte teploměr na maso; teplota by měla být 65 °C po dobu 10 minut nebo až 74 °C po dobu 2 minut.
  • Pokud není krůta zcela upečená, vraťte ji do trouby.
  • Vyndejte krůtu z trouby a přendejte ji na hluboký tác, přičemž si ponechte pekáč, ve kterém se krůta vařila spolu se šťávou.
  • Krůtu dejte stranou, aby odpočívala minimálně 30 minut až 1 a ½ hodiny.
  • Připravte si pečené brambory a zeleninu.
  • Když jste připraveni podávat, vraťte pekáč na sporák.
  • Šťávu přiveďte k varu a seškrábněte všechny připálené kousky ze dna.
  • Posbírejte šťávu, kterou krůta pustila při odpočívání a přidejte do omáčky.
  • Dochuťte solí a mletým černým pepřem, pokud je potřeba.
  • Snižte plamen, dokud se omáčka nevyvaří, poté vmíchejte rozpuštěný kořenový škrob a vařte, dokud omáčka nezhoustne.
  • Omáčku přeceďte přes jemné sítko do nahřáté nádoby.
  • Krůtu dejte na stůl a nakrájejte ji na plátky.
  • Podávejte s opečenými bramborami a zeleninou.
  • Přelijte omáčkou.
Pečená krůta na talíři s vedle položenou mističkou brusinek.
www.bbc.co.uk

Možná se vám budou hodit i naše recenze vestavných trub. Kdo vyhrál v našem srovnání?

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.