Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na jemnou a šťavnatou pečenou krůtu s máslem. Díky němu hravě vyzkouzlíte vánoční večeři bez stresu.
INGREDIENCE
- 20 ml řepkového oleje
- 1 x 5 kg kvalitní krůta (nechte si od řezníka odstranit křídla a krk a ať vám je nakrájí na kousky o velikosti 2,5 cm)
- 40 g másla, změklého na pokojovou teplotu
- 2 špetky vloček mořské soli
- 2 špetky čerstvě mletého bílého pepře
- 200 ml vody
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 1-2 lžičky kořenového škrobu arrowroot, rozpuštěného v 1 lžíci studené vody
- opečené brambory a dušená sezónní zelenina, k podávání
POSTUP
- Krůtu vyndejte z lednice a přiveďte k pokojové teplotě – bude to trvat minimálně hodinu.
- Předehřejte troubu na 230 stupňů Celsia.
- Zahřejte řepkový olej ve velkém pekáči na sporáku.
- Přidejte nakrájená krůtí křídla a krk a opékejte 8–10 minut, přičemž kousky otočte každé 2–3 minuty.
- Mezitím v malé misce změkčete máslo, poté dochuťte solí a mletým bílým pepřem.
- Ochuceným máslem potřete celou krůtu.
- Jakmile nakrájená křídla a krk zhnědnou, přidejte zbývající máslo do pekáčku.
- Položte krůtu na křídla a pečte v troubě 30 minut.
- Krůtu vyndejte z trouby a vše pokapejte šťávou z pečení.
- Snižte teplotu trouby na 160 stupňů Celsia.
- Nalijte vodu do pekáče, vraťte krůtu do trouby a pokračujte v pečení další hodinu, každých 20 minut zalévejte krůtu šťávou z pečení.
- Na konci doby pečení vyzkoušejte, že je krůta propečená, zapíchnutím špejle do nejtlustší části stehna; pokud šťáva vytéká, je maso propečené.
- Případně použijte teploměr na maso; teplota by měla být 65 °C po dobu 10 minut nebo až 74 °C po dobu 2 minut.
- Pokud není krůta zcela upečená, vraťte ji do trouby.
- Vyndejte krůtu z trouby a přendejte ji na hluboký tác, přičemž si ponechte pekáč, ve kterém se krůta vařila spolu se šťávou.
- Krůtu dejte stranou, aby odpočívala minimálně 30 minut až 1 a ½ hodiny.
- Připravte si pečené brambory a zeleninu.
- Když jste připraveni podávat, vraťte pekáč na sporák.
- Šťávu přiveďte k varu a seškrábněte všechny připálené kousky ze dna.
- Posbírejte šťávu, kterou krůta pustila při odpočívání a přidejte do omáčky.
- Dochuťte solí a mletým černým pepřem, pokud je potřeba.
- Snižte plamen, dokud se omáčka nevyvaří, poté vmíchejte rozpuštěný kořenový škrob a vařte, dokud omáčka nezhoustne.
- Omáčku přeceďte přes jemné sítko do nahřáté nádoby.
- Krůtu dejte na stůl a nakrájejte ji na plátky.
- Podávejte s opečenými bramborami a zeleninou.
- Přelijte omáčkou.
Možná se vám budou hodit i naše recenze vestavných trub. Kdo vyhrál v našem srovnání?