V této lahodné interpretaci francouzského pokrmu „steak au poivre“ používáme zelený pepř, který je úžasně jemný. S hrubozrnnou hořčicí, máslem a smetanou je součástí neuvěřitelně chutné omáčky, která skvěle doplňuje luxusní hovězí steaky.
Co budete potřebovat
- 2 flank steaky
- 230 g malých brambor
- 230 g špenátu
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce silného hovězího vývaru
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce zeleného pepře ve slaném nálevu
- 2 lžíce smetany ke šlehání
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice
Postup
- Předehřejte troubu na 230 °C.
- Vyjměte steaky z lednice, aby měly pokojovou teplotu.
- Brambory nakrájejte na 1 cm silná kolečka.
- Česnek oloupejte a nasekejte.
- Dejte brambory na plech.
- Pokapejte je olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem a pořádně promíchejte.
- Uspořádejte brambory v jedné rovnoměrné vrstvě a pečte 13 až 15 minut, nebo dokud nezhnědnou a nezměknou.
- Vyjměte z trouby a dejte stranou.
- Zatímco se brambory pečou, ve velké pánvi (pokud máte nepřilnavou) zahřejte 2 lžičky olivového oleje na středně vysokém plameni.
- Přidejte špenát.
- Vařte za častého míchání 2 až 3 minuty nebo do zvadnutí.
- Ze špenátu vymačkejte přebytečnou tekutinu.
- Když špenát dostatečně vychladne, přendejte ho na pracovní plochu a nasekejte nadrobno.
- Přendejte do misky a dejte stranou.
- Osušte steaky papírovými utěrkami a dochuťte solí a pepřem z obou stran.
- V pánvi zahřejte 2 lžičky olivového oleje.
- Přidejte steaky.
- Opékejte 3 až 4 minuty z každé strany, nebo se nepropečou na požadovaný stupeň propečení.
- Přendejte na talíř a nechte alespoň 5 minut odpočívat, přičemž v pánvi ponechte všechny opečené kousky.
- Zatímco steaky odpočívají, rozehřejte pánev.
- Přidejte ¼ šálku vody.
- Vmíchejte hovězí vývar, zelený pepř, , hořčici, polovinu másla a polovinu smetany.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Vařte za častého míchání 2 až 3 minuty.
- Přendejte do misky a odložte na teplé místo.
- Ve stejné pánvi, kterou jste použili k přípravě omáčky, zahřejte 2 lžičky olivového oleje.
- Přidejte česnek.
- Restujte za častého míchání 1 až 2 minuty nebo do změknutí.
- Přidejte nakrájený špenát a zbývající smetanu.
- Vařte za častého míchání 1 až 2 minuty.
- Přidejte zbývající máslo.
- Vařte za častého míchání 30 sekund až 1 minutu.
- Vypněte sporák a dochuťte solí a pepřem dle chuti.
- Steaky, opečené brambory a krémový špenát rozdělte na 2 talíře.
- Přelijte omáčkou.
- Užijte si to!