Králík má charakteristickou chuť a velmi jemné maso. Mnozí si na jeho přípravu netroufají, ale to je škoda, protože jeho úprava je velmi rychlá a výsledek chutný.
Ingredience:
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 kg králičích stehen (případně 1 celého králíka)
- 1 velká kuchyňská cibule
- 1 palice česneku
- 1/3 hrnku sherry octa
- Sůl a mletý černý pepř podle chuti
- 1 bobkový list
- 1 – 2 hrsti čerstvého hrášku
- Voda dle potřeby
Postup:
- Připravíme si nejlépe litinový hrnec a dáme do něj zahřát olivový olej.
- Králíka naporcujeme (pokud neseženeme jen stehna) a dobře osolíme i opepříme. Vložíme do rozehřátého oleje a necháme osmahnout.
- Jakmile získá králík nahnědlý odstín, přihodíme očištěnou a na kostičky nakrájenou cibuli. Vaříme zhruba 8 – 10 minut, aby cibule zezlátla.
- Přidáme oloupané a na plátky nakrájené stroužky česneku a necháme 2 minuty vařit/restovat.
- Poté vložíme zpět kousky králíka, trochu osolíme, zalijeme octem a přihodíme bobkový list.
- Vše přelijeme vodou v takovém množství, aby byl králík do poloviny ponořený.
- Zakryjeme poklicí a na mírném ohni vaříme 2 hodiny.
- Jakmile je králík jemný, přidáme ještě trochu pepře a vmícháme čerstvý hrášek.
- Vypneme sporák a necháme pod pokličkou dojít ještě asi 10 minut.
- Podáváme s čerstvým křupavým chlebem.