Tato vydatná polévka je plná chuti, připravíte ji za méně než 30 minut a hravě tak vykouzlíte rychlou, ale lahodnou večeři, která v chladnějších měsících krásně zahřeje.
Ingredience
- 2 plechovky cizrny, scezené (800 gramů)
- 1 konzervovaná rajčata nakrájená na kostičky (400 gramů)
- 2 a 1/2 šálku zeleninového vývaru
- 1 šálek mraženého špenátu
- 1 velký stonek řapíkatého celeru nakrájeného na kostičky (1 velký stonek celeru)
- 1 velká cibule nakrájená na kostičky
- 2 střední mrkve nakrájené na kostičky
- 1 velký stroužek česneku, lisovaný
- 1 lžička papriky
- 1 lžička sušeného oregana
- 2-3 bobkové listy (volitelně)
- 1/2 lžíce mouky
- 1/2 lžičky soli a další podle chuti
- 1/8 lžičky černého pepře a další podle chuti
- šťáva z 1 citronu (volitelně)
Postup
- Zahřejte olivový olej ve velkém hrnci na středním ohni.
- Přidejte nakrájenou cibuli, mrkev a řapíkatý celer.
- Restujte za častého míchání, dokud cibule nezměkne a nezesklovatí, asi 5 minut.
- Přidejte česnek, papriku, oregano a bobkové listy.
- Za častého míchání vařte asi 1 minutu.
- Přidejte cizrnu a za častého míchání vařte další minutu.
- Přidejte nakrájená rajčata, mražený špenát, vývar a 1/2 lžičky soli.
- Zvyšte plamen a přiveďte směs k varu, poté hrnec zakryjte, snižte teplotu a vařte 10 minut.
- Mezitím rozpusťte 1/2 lžíce mouky v 1/2 šálku studené vody, promíchejte do hladké konzistence a vmíchejte do polévky.
- Dobře promíchejte a vařte dalších 5 minut.
- Hrnec odstavte z ohně a poté odstraňte bobkové listy.
- Ochutnejte a případně dochuťte solí, pepřem či citronovou šťávou.
- Rozdělte do misek, pokapejte extra panenským olivovým olejem a zasypte chilli vločkami.