Nakládaný česnek je možné připravit na hodně způsobů, přičemž česneková pasta je populární hlavně jako přísada do různých pokrmů. Když si jí připravíme doma vlastním přičiněním, pak chutná dvojnásob.
Ingredience:
- 450 g vyloupaných stroužků česneku
- 1/4 hrnku avokádového oleje
- 1 lžička soli
Postup:
- Do nádoby mixéru dáme stroužky česneku, které předtím přepůlíme.
- Přilijeme olej, osolíme a pomocí pulzního tlačítka několikrát rozmixujeme.
- Poté zapneme na nejvyšší otáčky asi na 10 – 15 sekund, aby se vše propojilo.
- Mixujeme tak, aby byla směs pěkně hladká. Jakmile toho dosáhneme, je česneková pasta hotová.
- V lednici vydrží ve vzduchotěsné nádobě po dobu maximálně 5 – 7 dnů, déle rozhodně ne.
Tip: Pokud chceme, aby nám česneková pasta vydržela delší dobu, rozdělíme jí lžičkou do zásobníku na tvorbu ledu a uložíme do mrazáku.
Takhle postupně zmrazíme veškerou pastu a vždy použijeme jednu kostku (nebo více) při přípravě pokrmu. V mrazáku nám vydrží zhruba 3 – 4 měsíce.