Jablka jsou nejčastější náplní, se kterou se v závinu setkáme. Velmi chutný je ale i ten, ve kterém jsou jablka nahrazená višněmi!
Ingredience:
- 300 g hladké mouky
- 400 g sterilovaných višní bez pecek
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 125 g Hery
- 30 g másla
- 150 ml světlého piva
- 1 vejce
- 3 PL vanilkového cukru
- 1 PL moučkového cukru
- 1 PL skořice
- špetka soli
Postup:
- V misce smíchejte prosetou mouku, Heru, špetku soli a pivo.
- Vypracujte v hladké těsto a nechte přibližně 30 minut odpočinut na teplém místě.
- Těsto rozdělte na dvě části a na pomoučené desce ho rozválejte do tvaru obdélníku.
- Následně na těsto rovnoměrně rozprostřete višně a mleté ořechy.
- Posypte cukrem, skořicí a kousky nakrájeného másla.
- Takto připravené těsto pomalu srolujte do tvaru štrůdlu a přeneste na plech s pečicím papírem.
- Stejně postupujte i v případě druhé části těsta.
- Pivní štrúdl na závěr potřete rozšlehaným vejcem a na několika místech propíchejte vidličkou.
- Pečte v troubě předehřáté na 180°C přibližně 30 minut.
Tento pivní štrůdl s višněmi chutná znamenitě servírovaný s vanilkovým krémem.